Kaip tinkamai susireguliuoti kuprinę

Štai pirmasis konkurso įrašas, kurį atsiuntė Andžėjus. Ačiū jam.

 

 

Užpildykite kuprinę savo daiktais kuriuos imsite į planuojamą žygį, taip pat ir sukabinkite visus daiktus kuriuos planuojate palikti išorėje. Atlaisvinkite visus petnešų bei juosmens ir krūtinės diržo reguliavimo dirželius. Užsidėkite kuprinę.

 

 

Pasistenkite, kad juosmens diržo centras būtų ties Jūsų dubens kaulų atsikišimais ir suveržkite jį. Kitaip bus nepatogu. Jei diržas bus per aukštai, gali spausti pilvą. Jei diržas bus per žemai, gali nutrinti klubus.

 

 

 

 

Dabar suveržkite petnešas, bet ne per stipriai. Pagrindinis svoris (didžioji kuprinės svorio dalis) vis tiek turi kristi ant juosmens diržo. Kitaip nuspaus pečius bei greitai pavargs nugaros raumenys.

 

 

 

 

Petnešų prie kuprinės viršutiniai tvirtinimo taškai turėtų būti apie 2-5 centimetrus  žemiau pečių linijos. Paprašykite, kad jūsų kolega ar draugas padėtų jums nustatyti petnešų lygį.

 

 

Krūtinės dirželis stabilizuoja petnešas bei sujungia jas tarpusavyje. Paprastai kuprinės dirželis būna jau optimalioje pozicijoje, bet jei taip nėra, pakeiskite jo vietą jums patogiame aukštyje. Užveržkite taip, kad stabilizuotų petnešas, bet netrukdytų kvėpuoti ar jaustumėte kitokį diskomfortą.

Suveržkite juosmens diržą stabilizuojančius dirželius priklausomai nuo vietovės ar reljefo kurio žygiuojate. Užveržkite didesnei svorio kontrolei, atlaisvinkite suteikdami daugiau laisvumo. Nelygiose vietovėse tokiose kaip kalnai, uolos, įkalnės ar šlaitai – suveržkite petnešas stabilizuojančius dirželius, tai suteiks didesnę svorio kontrolę. Atlaisvinę suteiksite nugarai šiek tiek laisvumo bei ventiliacijos. Ilgesnių kelionių metu nuolatos reguliuokite svorio pasiskirstymą taip, kad būtų patogu.

 

 

Petnešų stabilizavimo dirželiai turėtų būti suveržti, kad būtų horizontalioje padėtyje, maždaug 30 – 45 laipsnių kampu.

 

 

Mažesnėse kuprinėse stabilizuojantys dirželiai atlieka kitokią funkciją. Jų pagalba galima susireguliuoti kuprinės padėtį nugaros atžvilgiu. Dirželiai gali būti nustatyti ir didesniu kampu.

 

Laukiame pastebėjimų bei Jūsų patirties kuprinių reguliavime.

Facebook Twitter

Kategorijos: Kuprinė | Žymos: , , .

10 komentarų

  1. Ele:

    Geras ir naudingas straipsnelis. Kurį laiką keliavau su per petį permetama rankine, bet jau kuris laikas pastebiu, kad skauda stuburą nuo netolygaus svorio paskirstymo. Šiandien nusipirkau nedidelę kuprinę trumpoms išvykoms (termosas, piniginė, fotoaparatas, kojinės), bet ieškojau, kad būtų su dirželiu ant krūtinės, nes žygio metu svarbu turėti laisvas rankas ir nebijoti pamesti kuprinę.

    • stafass:

      Jei turi kokią paprastą kuprinę be dirželio, tai ne bėda. Siūlau pasisiūti pačiai, tai labai ir net labai paprasta. Žinoma jei jau kuprinė didelio tūrio, tai krūtinės dirželio neužteks ir reiks juosmens diržo, ko ko gero pačiam pasisiūti taip lengvai nepavyktų.

      • Ele:

        Šiandien „Akropolyje“ buvo išpardavimai, tai nebrangiai kainavo nauja kuprinė. Dideliam tūriui turiu „Bakcpack“, tai jis su dirželiai ant krūtinės ir juosmens. O vienai dienai pasibastyt po miestą ar į žygį užteks mažesnės kuprinės.

  2. yogi:

    Taip,dirzelis per krutine turi buti butinai

  3. Pridursiu iš asmeninės praktikos.
    Kalnų trekinge krūtinės dirželį reikėtų laikyti atsegtą, kai kopiant aukštyn greitai renkamas aukštis. Tada jis nespaudžia krūtinės, neužspaudžia plaučių ir leidžia daugiau įkvėpti oro. Kai oras praretėjęs (virš 3000 m), tai labai svarbu. Leidžiantis dirželį geriau užsegti ir stabilizuoti sunkios kuprinės padėti, kad nesiūbuotų į šonus.

    • stafass:

      Bet ar lipant į viršų nėra svarbu kuo didesnė kuprinės svorio cento kontrolė? Jei petnešos bus nestabilios ir judės ant pečių, tai išbalansuotas svoris gali išmušti iš pusiausvyros ir galima situacija, kad nukrisite ar pan. Ar nebūtų geriau atpalaiduoti kuprinės dirželių tiek, kad maksimaliai įkvėpus oro visgi liktų šioks toks įtempimas?

      • Kopime aukštyn yra keletas niuansų. Vienareikšmiškai negalima atsakyti, reikia įvertinti daug sąlygų. Pabrėžiu, žiūriu iš trekerio varpinės, šiuo atveju ne alpinisto.
        Trekinge dideliame aukštyje žingsniai kopiant aukštyn yra labai mažiukai, o maršrutas paprastai būna saugus, be didesnės rizikos (jei teisingai aklimatizuojiesi). Disbalansas gali atsirasti, jei nenaudoji trekingo lazdų.
        Jei kuprinė sveria 15 – 20 kg, tai jos greičiausiai nepavyks visam laikui „pakabinti“ ant pusiaujo diržo, neapkraunant pečių. Todėl aš mėgstu, kad petnešos keičia kažkiek padėtį pečių atžvilgiu. Kopiant aukštyn, kiek galiu leidžiu joms laikytis už pečių plačiau. Pečių sritis greičiau prisitaiko prie didelės apkrovos, išvengiu galimų nuospaudų.
        Žinoma, mano krūviai gerokai skiriasi nuo naujoko. Todėl nebūtina priimti už gryną pinigą :)

  4. Turistasas:

    Kažkiek papildysiu: svarbiausia visų pirma nusipirkti kuprinę tinkamą jums (jūsų ūgiui) – normalūs gamintojai pateikia dydžių rekomendacijas, o jeigu kuprinė turi reguliuojamą petnešų aukštį – susireguliuot jį. Tai daroma lanksčia matavimo juosta matuojant atstumą nuo 7 kaklo slankstelio (labiausiai atsikišęs kaklo slankstelis nulenkus galvą) iki linijos jungiančios klubakaulių keteras (labiausiai atsikišusios klubakaulių dalys) – petnešų aukštis nustatomas pagal gamintojų pateikiamas lenteles.
    Klubakaulių keteros turėtų būti 1,5-2cm žemiau juosmens diržo viršutinio krašto, o ne per jo vidurį.
    Krūtinės diržas ~5cm žemiau ktūtinkaulio viršutinio krašto – daugelis krūtinės dirželių yra su gumomis ir juos suberžti reikėtų nestipriai – tik tiek, kad stabilizuotų petnešas, be to mes kvėpuojame daugiau diafragmos dėka, tad su kvėpavimu problemų neturėtų būti.
    Dar nepaminėti juosmens diržo stabilizatoriai – jie stabilizuoja kuprinės apačią, bei prispaudžia svorį prie juosmens linkio – taip leisdami svoriui tolygiau pasiskirstiti ant klubų. Einant nelygia vietove juos galima atlaisvinti – suteikiant daugiau judesių laisvės.
    Tai yra tik bazinės rekomendacijos ir kelionės metu galima daryt minimalius pakeitimus, taip pritaikant kuprinę prie individualių poreikių.
    Be to ilgesių kelionių metu patartina kaitalioti dirželių įtempimą-svorio paskirstimą, kad visos kelionės metu nebūtų spaudžiamos tos pačios vietos.
    Mažų kupriniu juosmens/krūtinės diržai manau labiau skirti daugiau kuprinės stabilizavimui aktyviai judant (pvz. bėgiojant), kad ji nesimakaluotų/nešokinėtų.

  5. ka daryti kai nera ka reguliuoti, t.y turim maiso tipo kuprine: minimizuoti atstuma arba sukaupti jegas ir pamazu judeti pirmyn ;}

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*