Bushcraft kirvukas

Šiek tiek padirbėję dirbtuvėse galime iš pigaus ir ergonomiškai baisaus rusiško kirvio pasidaryti visai fainą išskirtinį kirvuką. Kirvį kurį naudojau pirkau „Ermitaže“ kainavo apie 20 litų. Šis Rusijoje pagamintas kirvis skirtas tašymui, jo ašmuo nėra patogus nešiojimui, ir pats dizaino prasme atrodo ne kaip. Todėl kilo mintis šiek tiek jį patobulinti. Pats kirvis pagamintas atgrubai, metalas kreivas – šleivas, nelygus, šlakai nenuvalyti, viskas uždaryta kažkokiais juodais alyviniais dažais. Nors žmonės sako, kad pasitaiko visai neblogų šių kirvių egzempliorių tik tiesiog reikia rinktis iš esamų ekspozicijoje geriausią. Aš taip pat apžiūrėjau visus esančius ekspozicijoje ir šitas pasirodė lyg ir kokybiškiausiai pagamintas iš ten esančių. Taigi nusprendžiau iš pradžių pakeisti pačio kirvio geležtės formą. Visada prieš pjaunant būtina pasižymėt vietas kur pjausime kad išvengti nesusipratimų bei klaidų. O visų geriausia prieš imantis kažką tobulint bei pjaustyt, nusipiešti ant popieriaus brėžinuką – būsimą įsivaizduojamo daikto išvaizdą.Visų pirmą nupjausime viršutinę peilio dalį. Kaip paveikslėlyje matote įbrėžta pjovimo vieta. Taip sulyginus viršutinę kirvio dalį , kirvis taps patogesnis nešiojimui, mažiau klius, ir bus gražesnis/modernesnis dizaino prasme. Kaip matote nuotraukoje pjauname viršutinę kirvio dalį. Tik pradėjęs pjauti nustebau, galvojau kad kirvis stipriai užgrūdintas visas ir pjauti bus daug vargo ir daug sugadintų kampinio šlifuoklio diskų. Bet pasirodo taip nėra ir diskelis perrėžė kirvį kaip per sviestą. Nupjovus išmoviau iš kirvio geležtės kotą kuris ir taip klibėjo. Štai sekančioje nuotraukoje matote kaip kirvis atrodo nupjovus viršų. Sekantis žingsnis yra apatinės briaunos pagražinimas, kaip, kad matote nuotraukoje kairėje, pažymėta linija einanti lanku nuo penties iki ašmenų. Šioje vietoje mums ir reikia  atpjauti, kadangi nėra patogu pjauti kreiva linija, aš užsidėjau šlifavimo diskelį ir su juo iš viršaus įspraudęs apverstą kirvio geležtę į spaustuvus po truputi nuiminėjau metalą iki man norimos išvaizdos. Kaip matote dešinėje nuotraukoje kirvis jau su nupjautu viršumi bei su nušlifuota apačia, po truputi įgauna formą. Beliko apšlifuot visus nelygumus, nušlifuot visą šį juodą dažą bei padaryti stačius kampus kur reikia, o kur nereikia užapvalinti. Suformuoti penties plokštumą ir šiaip palyginti visą paviršių kuris tikrai nėra lygus. Iš pradžių naudojame šiurkštų šlifavimo diską kuris labai gerai ir greitai imą metalą. Vėliau nušveitę pereisime prie smulkesnio diskelio ir dar lygiau palyginsime paviršių.

Nuotraukoje kairėje matote kaip atrodo mūsų kirvio geležtė atrodo nušveista dviem skirtingo grūdėtumo šlifavimo diskeliais. Kadangi nušveistas metalas netruks surūdyti derėtu jį padegti anti korozine danga. Šitokiam tikslui naudosime purškiamą epoksidinę dangą su rudžių rišikliu. Nupurkšime keletą kartų, keliais sluoksniais, nors ši danga nėra ilgaamžė ypač jei kirvi dažnai naudosime ji nusidaužys kapojant. Bet šiaip ar taip ši antikorozinė danga užtikrins kirvio metalo apsaugą nuo korozijos. Antikorozinė dangą vertėtu dengti keliais sluoksniais, kad būtų tvirtesnė ir tolygiau pasiskirstytų per visą metalo plota ir patektų į visus kampučius. Purkšti geriausia pakabinus ant vielos – taip nereikės vartyti ir vienu kartu apipurkšti iš visų pusių, o leidus padžiūti kabant vėl be didesnių sunkumų pakartoti procedūrą.

Žemiau pateikiame nuotrauką kaip kirvis atrodo su antikorozine danga galutiniame variante. Reziumuojant – tikrai nesunku turint kampinį šlifuoklį pasidaryti tokį šaunų kirvuką, prie šio kirvuko užtrukome ne daugiau valandos. Dar patobulinsime šiam kirviui kotą (pagaminsime naują) bei pasiūsime iš odos makštis/dėklą.

Facebook Twitter

Kategorijos: Įrankiai, Pasidaryk pats | Žymos: , , , , , , , , , , , .

12 komentarų

  1. Kaip tas „mazgas“ vadinasi? kadaise ieškojau, niekaip neradau, matyt neteisingai ieškojau :).

  2. aleksandras:

    Kokį galąstuvą naudojate savo kirviams ir peiliams? Ar ateityje planuojate šioje svetainėje kurti pokalbių forumą?

    • Aleksandarai,
      Kirviams naudojame paprastus, mūsų parduotuvėse parduodamus dvipusius (stačiakampius) galąstuvus. Peiliams patartumėme naudoti japoniškus(Japanese water stone) dvipusius 1000/6000 grūdėtumo galąstuvus, jų galima gauti internete už maždaug 150 litų, nors tai ir brangi investicija, bet peilius ji padaro aštrius kaip skalpelius.
      Taip forumą kaip tik dabar testuojame, būtinai paleisime artimiausiomis savaitėmis.

  3. O taip žaidžiant su kampiniu šlifuokliu neginsta kirvio užgrūdinimas ?

    P.S. patiko virsutinio kampo nuėmimo idėja. visa kita… laiko švaistymas.

    • Kad žaidžiant su kampiniu šlifuokliu neatleisti kirvio ašmens tiesiog stenkitės nebrūžinti su juo per patį ašmenį, kadangi kirviai grūdinami dalinai – tik ašmuo…

  4. povilas:

    Šlamštas ir lieka šlamštu…

    • Marius:

      Kaip kad mėgsta kartoti Bear Grylls, kas vienam šlamštas, kitam yra lobis: „One Man’s Trash is Another Man’s Treasure“. Be to, reikia atsižvelgti į kainą ir naudojimo aplinkybes. Toks kirvis už mažą kainą tikrai bus pakankamai efektyvus pagrindiniams darbams stovyklaujant.

  5. Dovis:

    O kota nauja padarėt ar sena uzdėjot?

    • Morserend:

      Juk parašyta: „Dar patobulinsime šiam kirviui kotą (pagaminsime naują) bei pasiūsime iš odos makštis/dėklą“

  6. Aeon:

    Rusai turbūt dar nežino, kad kirvius galima ir grūdint.
    O šiaip iš gero noro ir galimybių galima užgrūdint ir pačiam. Manau tada kirvaičio vertė išaugtų dvigubai.
    Nes šiaip kiek teko susidurti su rus kirviais – kaip stipresnė šaka, taip ir dantys ant ašmenų. Nespėsit galąsti.

  7. Vilius:

    Beje, ašmenų forma šito kirvio yra tiesi, o tai reiškia, kirvis yra dailidės, staliaus. Stovyklavimo darbams kirvio ašmenys turėtų būti pusapvaliai.
    http://www.gransforsbruk.com/en/axe-knowledge/caring-for-your-axe/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*