Beržų sulos rauginimas

Prieš porą dienų parodėm kaip prisirinkti beržų sulos, ir jei Jūs per patį sulos sezoną prisirinkot šio nuostabaus gėrimo daugiau nei suvartosit iš karto, pateiksime keletą beržų sulos apdorojimo variantų – beržų sulos rauginimas, šaldymas šaldiklyje, beržų sulos konservavimas. O kaip imti iš beržų sulą pažiūrėkite video čia.

Rauginta Beržų sulos gira Nr. 1.

1 litrą beržų sulos pašildyti iki 35 °C, įdėti 10-15 g. mielių su cukrumi. Indą uždengti ir laikyti 5-10°C temperatūroje. Po 3-4 dienų gira tinkama naudojimui.

Rauginta Beržų sulos gira Nr. 2.

0,5 ltr. perkoštos beržų sulos supilti į stiklainį, kuriame bus laikoma, įdėti 1 arbatinį šaukštelį cukraus, 2-3 razinas ir sandariai uždaryti. Išnešti į šaltą vietą. Laikyti 4-5 dienas ir po to galima naudoti. Cukraus dėti maždaug 1 arb. šaukštelis / pusei litro sulos, nes kitaip sula perrugs.

Rauginta Beržų sulos gira Nr. 3.

Imti 4 litrus beržų sulos, į ją įdėti 400 gr. medaus, 3-5 gvazdikėlius, 1 citrinos žievelę ir virti ant silpnos ugnies, vis nuimant putas. Po to atšaldyti ir įdėti 10-15 gr. mielių. Kai sula nustos rūgti („vaikščioti“), ją perkošti ir supilstyti į butelius. Į kiekvieną butelį įdėti po 2-3 razinas. Sandariai uždaryti ir laikyti vėsioje vietoje.

Rauginta Beržų sulos gira Nr. 4.

Imti 10 litrų beržų sulos. Į ją įmerkti marliniame maišelyje sudėtą rūginę džiovintą duoną ir supilti 0,5 kg. cukraus. Po 2 parų sudėti 1 valg. šaukštą susmulkintos ažuolo žievės ir indą uždaryti. Po 7 dienų sulą galima gerti, prieš tai perkošus.

Rauginta Beržų sulą Nr. 5.

Imti beržų sulos įdėti razinų ar/ir juodųjų serbentų šakelių, rauginti keletą dienų.

Sulos konservavimas Nr. 1.

Į 10 litrų beržų sulos įdėti 0,5 kg. cukraus, 20 gr. citrinos rūgšties ir pakaitinti iki 70-80°C, pastoviai maišant, kad ištirptų cukrus. Po to nukošti ir supilstyti į tarą. Pasterizuoti 85-90°C temperatūros vandenyje (0,5 litro stiklainius-25 min.; 3 litrų-40 min.).

Sulos konservavimas Nr. 2.

Pavirę 1 litrą sulos su 50 gramų cukraus, pridedame apelsino, citrinos, greipfruto griežinėlių ir užkonservuojame.

Beržų sulos šampanas.
12 litrų beržų sulos sumaišyti su 3,2 kg. cukraus ir virti nuimant putas, kol liks 9 litrai sulos. Tada perkošti, atšaldyti, sudėti 3-4 valg. šaukštus mielių, įpilti 3 stiklines balto vyno, 4 citrinas supjausytas riekelėmis ir padėti rūgti. Kai nustos rūgti, indą uždaryti ir leisti nusistovėti 1 mėn.

Sulos šaldymas

Yra ir toks sulos apdirbimo būdas, nežinia kiek jis išsaugo teigiamas sulos savybes, bet jei pageidaujat, galit supilti perteklinę sulą į lengvo plastiko butelį (nepripilti jo iki pat kakliuko, o palikti šiek tiek vietos ir laikyti šaldiklyje). Prireikus, išimat sušaldytą sulą, atitirpinat kambario temperatūroje ir ragaujat kaip išsilaikė :)

Kaip iš klevų sulos pasigaminti klevų sirupo, žiūrėkite čia.

 

P.S.

Straipsnis iškeltas į priekį (originali data 2011 04 07)

Facebook Twitter

Kategorijos: Gamtos gėrybės, Maistas, Pasidaryk pats | Žymos: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

18 komentarų

  1. arūnas:

    Puikūs, konkretūs sulos receptai, dėkoju.

  2. normalus ir geri receptai,kuriuos gali suprast bet kas.

  3. Kiekvieną pavasarį rauginame sulą būtent pagal 5 receptą :)

    • o sakykit kiek ilgai islaikot jau rauginta? supilstot i mazesne tara, ar laikot dideliame kiekyje?noretumem siemet pabandyt tai nesinori labai sugadinti :)

  4. Susidomejes:

    Norejau paklausti, o kiek laiko galima rauginti? Kaip islaikyti sula kuo ilgiau nenaudojant jokiu virimu ir saldymu?

    • Yra pavykę sulą be šaldymo ar konservavimo, apie tris savaites, reiktu pabrėžti, kad sula bijo šviesos, jei laikysime tamsioje vėsioje vietoje – yra šansų išlaikyti ilgiau.
      Rauginti priklausomai nuo pasirinkto rauginimo būdo, vėliau sulai surūgus galima supilstyti į atskirus butelius sandariai uždaryti ir padėti šaltai. Taip ko gero ir po poros mėnesių butų viskas gerai.
      Darant sulos šampaną, teisingai laikant labai skanus gėrimas buvo ir po keturių mėnesių.

  5. Susidomejes:

    O gal vis del to yra kitoks budas islaikyti sula kuo ilgiau, be avizu uzpylimo? aciu.

  6. Susidomejes:

    ta prasme, jei pradedant rauginti (pvz. idejus razinu), kiek ilgiausiai ji gali rugti stovint 5-10C, kur geriau rauginti- plastike ar stikle?

    • 5-10 laipsnių temperatūra šiek tiek per maža rūgimui, tokioje temperatūroje galima laikyti – turėtų išsilaikyt apie savaitę, o gal ir daugiau. Stiklas visada liks stiklu :)

  7. arunas:

    he eh , nebutumem lietuviai: giros receptas litrui, o giros sampanas 12 litru . Kaip sakant lakit 😀

  8. Kada imti sulą? Dabar pats metas imti sulą!

  9. Vaidas:

    Sveiki, ar kas nors paaiskins kiek laiko turi rugti tas sulos sampanas padarytas pagal nurodyta recepta? Turiu uzrauges apie 9 l. Laukiu atsakymo. Aciu.

  10. Vaidas:

    Turiu dar viena klausimeli. Ar sampanas praskaidres pats, ar ji reikia kaip nors prakosti, kad butu skaidrus? Aciu.

  11. Daiva:

    Pernai konservavau sulą pagal pirmąjį receptą. Uždariusi buteliuose palikau rūsy gulėti ir visiškai užmiršau apie ją. Po metų prisiminiau ir nusprendžiau pilti lauk, nes keletoje butelių buvo pelėsio. Tačiau pasirodo gavosi labai geras ir skanus šampanas. Gerai, jog kieme atidariau butelį, nes šovė kaip reikalas :)

  12. Saulius:

    Laba diena,norejau paklausti ar darant gira pagal siuos receptus,gira buna su laipsniais?,jeigu ne tai kaip tai padaryti :)
    Aciu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*