Kuriuos mėsos konservus rinktis?

Nors savo įrašuose propaguojame idėją, kad ir stovyklausjant gamtoje galima maitintis ne vien dešrelėmis ar konservais (galit pasiimti žalios mėsos, kiaušinių ar miltų keptis duonai), tačiau jei stovyklaujate ilgesnį laiką, natūralu, kad anksčiau ar vėliau teks atsidaryti konservų dėžutę. Konservai negenda šiltomis oro sąlygomis, yra patogūs įsimesti į kuprinės kampą „dėl visa ko“, praturtina makaronus, kruopų košes ir yra sotus ir patogiai paruošiamas (pvz. atidarytą dėžutę užmeskit kelioms minutėms ant žarijų) maistas. Jei renkantės žuvies konservus ten viskas kaip ir aiškiau – šprotuose turėtumėt rasti mažų žuveliokų aliejuje (jei tik tai ne šprotų paštetas ar žuvies kukuliai, kur gyvena nežinia kas ir atidarius dėžutę, kažkas rodos, seka Jūsų judesius mažyte nemirksinčia akyte), skumbrėje – rasti žuvies gabalų, o tuno konservuose vienokia ar kitokia forma turėtų būti tuno gabalai ar gabaliukai. Kas kita yra mėsos konservai – vištiena, kiauliena, jautiena. Dažnai mėsos konservai turi kokius nors romantiškus pavadinimus, kaip antai „Turisto pusryčiai“, „Kaimiška kiauliena“ ar „Jautienos troškinys“, tam kad nebadyti akių neatitikimu tarp konservų kategorijos pvz. „kiauliena“ ir turinio. Nes jei pirksite „kiaulienos“ konservus, o sudėties etiketėje rasit tik kokius trisdešimt kelis porcentus mėsos, o visa kita nežinia kokius subproduktus kaip sojos, odelės, mechaniškai kažką nuo kažko atskirtą, instus, kepenis, vandenį, tai tikriausiai jausitės sutrikę ir klausit „Kur gi ta kiauliena?“, todėl gamintojai tokius produktus ir užvadins „troškiniu“ ar „tušonke“ (rus.). Ir tik 30 – 40 ar dar mažiau procentų mėsos bendroje mėsos konservų sudėtyje nėra kažkoks atsitiktinumas – nedaugelis brangesnių konservų peržengia 60 ar 70 procentų mėsos. O vištienos konservai, apskritai, kartais turi tik iki 20 procentų vištienos mėsos, visa kita vanduo ir subproduktai. Todėl rinkdamiesi mėsos konsevus labiau atkreipkit dėmesį į „Kiaulienos kumpį“ (ne „kaimišką kiaulienos troškinį“), „Troškintą jautieną“ (ne „jautienos troškinį“), „Viščiukų kumpelius“ (o ne „vištienos troškinį su kažkuo“) – juose mėsos turėtų būti daugiau, nei „romantiškiau“ pavadintuose konservuose. Papildomai šalia mažo procento mėsos konservuose rasit ir konservantų su E raidėmis „bukietą“. Nesibodėkit skaityti galinės etikėtės su sudėtimi kiek ištikrųjų yra tos mėsos (procentais), kuri pažadėta priekinėje etiketėje – čia dažnai bus taip, kad kuo pigesni konservai, tuo mažiau mėsos bus.
Kaip malonų atradimą galim parekomenduoti latviškus SIA „Kuršu Zeme“ mėsos konservus rusiškomis etiketėmis. „Troškintoje kiaulienoje“ kiaulienos rasit net 97.5 % kiaulienos vienome stambiame gabale (kiaulienos turinio rekordas, kurį radom pas mūsų prekybininkus):

„Troškintoje jautienoje“ taip pat 97.5 jautienos (taip pat absoliutus tikros jautienos rekordas jautienos konservų kategorijoje) ir tik vienas E:

Nors šios įmonės konservų linija nėra iš pigiausių – mažesni indeliai, kurių netto masė yra 325 g ir užtenka porai ne mirtinai išalkusių stovyklautojų, kainuoja beveik 4 litus, o didesni indeliai su netto mase 525 g (užteks kokiam trejetui stovyklautojų arba porai labai alkanų) apie 6 litus. Kol kas dažniausiai ši linija aptinkama Norfose (jei tik vykdoma kokia akcija konservams, jie pirmieji ir labai greitai dinsta iš lentynų), bet gali būt, kad ir kiti prekybos centrai jais prekiauja.

Taigi bendra rekomendacija renkantis mėsos konservus – skaitykite sudėtį.

Facebook Twitter

Kategorijos: Maistas | Žymos: , , , .

5 komentarai

  1. Pigesni (tokie kaip „žirniai su vištiena“ už 2 litus) asmeniškai man nėra valgomi, nors skrandis tuščias ir sako „mesk bet ką, tik kad neberėkčiau“. Gerai, kai Lietuvoj dar gali žinot, ką perki.

    Rumunijoj nusipirkau du konservus: „Porc pate“ ir dar kažkokį. Pate reiškia paštetą, o kitas buvo neaiški pupelių košė. Tad dar vienas patarimas, jei visiškai nesigaudot, ką perkat: žiūrėkit energinę vertę ir kitus skaičiukus :).

    • Nierka:

      Visiškai nesigaudantiems tai turbūt reiktų turgelyje ieškoti šaltai rūkytų lašinių… nepakeičiamas produktas pagal energetinę vertę ir beje tinka visur :)

  2. vaidas:

    sveiki as norejau paklausti ar galima paciam kurti filmukus apie bushcraft ir platinti tai jusu svetaineje . zinoma galeciau atsiusti juos pas jus kad jus sumuontuotumete , pagrazintumete ir ikeltumete . na o jei ne tai gal straipsnius kaip pvz šis kurti

  3. Vidmantas:

    Dar yra Maximoj 400g. indeliuose be jokiu etikeciu is sono. Visiskai metaline skarba, tik virsuje uzrasyta vokiskai sudetis ir uzklijuotas degtuku dezutes dydzo lipdukas su lietuvisku vertimu. Ten sudetyje nurodoma taip pat apie 97% mesos . Kainuoja apie 5lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*