Klevų sirupas

Kaip žadėjome papasakosime ir parodysime apie tai kaip iš klevų sulos pasigaminti klevų sirupo. Klevų sirupas ypač paplitęs pagardas prie blynelių, ar kitų saldumynu. Klevų sulos sirupas kilęs iš šiaurės Amerikos, dabartinės Kanados teritorijoje vietiniai indėnai jau nuo seno mokėjo išgauti klevų sulą, bei pasigaminti sirupo kuriame apstu cukraus. Vėliau Amerikos čiabuviai perdavė žinias europiečiams naujakuriams imigrantams – taip bėgant laikui ir atkeliavo šis sirupo išgavimo būdas į mūsų šalį. O kodėl klevų sula tokia saldi – per žiemą klevo šaknys sukaupia krakmolą, kurį pavasarį verčia cukrumi ir kelia kamienu į šakas.

Iš pradžių šiek tiek skaičių – norint išgauti 1 litrą sirupo (priklausomai nuo jo tirštumo) jums reikės mažiausiai 20 – 50 litrų klevų sulos. Klevas (vienas medis), jei pataikius ant sulos derliaus, kuris tęsiasi nuo 1 savaitės iki 4 savaičių priklausomai nuo oro sąlygų, duoda apie 10-15 litrų per sezoną. Sulą iš klevų reikėtu pradėti imti tada kai pavasarį dienos temperatūra pakyla virš 2-3 laipsnių šilumos. Ir baigiasi kai kelias dienas iš eilės naktimis nebebūna neigiamos temperatūros.

Taigi dabar apie sirupo išgavimą iš sulos. Iš esmės tai labai elementarus procesas – suloje esantį vandenį reikia išgarinti, kad liktu didesnė cukraus koncentracija. Tuomet sirupas sutirštėja ir patamsėja (karamelizuojasi).

Mūsų atvejų turėjome 10 litrų klevų sulos, kelias dienas ją kaupėme, ir laikėme šaltai ir tamsiai. Laikaint vėsiai ir tamsiai sula negenda.

Tarą garinimui naudojome aliuminį puodą, puodas maždaug 12 litrų talpos.

 

Užkūrėme ugnį, palaukėme kol įsidegs tada sukonstravome iš dviejų kampuočių laikiklį puodui.

 

Laukiame kol sula pradės virti. Pradėjus virti palaikome virimą pridėdami malkų.

Verdame toliau.

Verdame dar ilgiau.

 

Verdame jau 4 valandas, matome kad vandens koncentracija suloje sparčiai mažėja, ir puodas tuštėja.

Verdame toliau kol puode sulos dar sumažės ir ji patamsės.

 

Verdame dar kol dar patamsės.

Kai puode liks keli šimtai gramų tamsiai rudo skysčio reikėtu pradėti maišyti ir sumažinti kaitrą tam kad mūsų sirupas nepridegtų.

 

Taigi po geru 6 valandų virimo gavome rezultatą tamsiai rudą, itin saldų klevų sirupą. Kaip matote nuotraukoje iš dešimties litrų gavome apie 150 gramų sirupo. Vienas iš jų šviesesnis, t.y. išpilstytas keliomis minutėmis anksčiau negu tamsesnis.

Facebook Twitter

Kategorijos: Gamtos gėrybės, Maistas, Pasidaryk pats | Žymos: , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*