Bobausiai

Šiuo metu Lietuvos miškuose renkamas vienas iš dalinai pamirštų valgomųjų grybų – Bobausis. Kepurėlė šviesiai ar tamsiai raudonai ruda su panašiomis į smegenų vingius vagelėmis, skersmens iki 8 centimetrų ir su ertmėmis viduje. Kotas iki 5 centimetrų pilkšvai baltas, neretai šviesiai violetinio atspalvio, pilnaviduris, raukšlėtu paviršiumi. Kvapas malonus. Bobausiai auga kovo gegužės mėnesiais – priklausomai nuo gamtos ir oro sąlygų. Spygliuočių miškuose, dažniausiai po pušimis. Šį grybą paruošti galima itin skaniai, bet yra vienas bet. Bobausius rekomenduojama bent tris kartus nuvirti – pakeičiant vandenį, o tada pakepti ar patroškinti su svogūnais ir grietine keptuvėje. Skoninės šio grybo savybės yra nuostabios.

Bobausiai turi toksinų – giromitrino, verdant šis toksinas po truputį yra, bet vis tiek lieka, toksinas veikia tik dalį žmonių – šis grybas puikiai valgomas, tik jei pirmą kartą valgote pabandykite jo truputį ir luktelėkite 15 minučių ir jei nepastebėjote jokių skrandžio sutrikimų ar kitokio keisto pašalinio poveikio – jūs galite juos valgyti. Kad bobausiai būtų valgomi visiems žmonėms ir tiems kurie yra jautrūs toksinui – grybus reikia džiovinti po dviejų mėnesių toksinai suyra ir išgaruoja tuomet grybą gali valgyti visi.

P.S. Iš tikrųjų tai yra tikras grybas „bushcraft’eris“ – auga tada kai jo niekas nesitiki, (ne kiekvienas eina balandį su pintinėle miškan), auga kai miško paklotas nusėtas rudais – pilkais lapais (kol nerandi pirmo grybo, lapais nusėtose samanose sunku net išskirti jį iš aplinkos). Prisipažinsim šiemet jau gal penkis kartus beveik specialiai arba tiesiog būdami gamtoje su kitais tikslais, slampinėjom miškuose apie Vilnių, Širvintas, Ignaliną su viltimi nufotografuoti bent vieną bobausį ir nepavyko – slapukas… Matyt visi persikėlė į Varėną…O ten jų jau laukė mūsų bičiulis Karolis Karpis, kuris mielai pasidalino šio ryto radinių foto. Ačiū Karoliui

Facebook Twitter

Kategorijos: Gamtos gėrybės, Maistas | Žymos: , , , , , , , .

5 komentarai

  1. Remis:

    Tikrai skanus grybai…mmmm…Kasmet juos renku. Dar miske pavasariais buna savotiskas skanumynas (bent jau man) – tai pušu ūgliai.

  2. Aš taip pat kelis kartus šiemet ieškojau jų, bet vis neaptikau. Geros foto.

  3. LaurasG:

    Remi, pusu uglius kazkaip ruosi ar tiesiog taip valgai?

  4. Remis:

    Laurui. Tiesiog siaip. Tik nulupu tokius zvynelius

  5. Andrius:

    Pusu ugliai gera vitamino C doze. Bet kam rekomenduotina, tik prie skonio reikia kiek priprast. O siaip labai dekui uz straipsnius! Saunuoliai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*