Žvynabudė

Skėtinė stambiažvynė žvynabudė

(lot. Macrolepiota procera) pievagrybinių grybų šeimos, žvynabudinių genties gardus valgomasis grybas.

Kepurėlė blyškiai rusva su daugybe tamsių žvynelių, subrendusio vaisiakūnio išsiskleidusi lyg skėtis (kepurėlės užauga iki 30 cm skersmens), jaunų grybų kepurėlės primena kiaušinį. Grybas užauga iki 30 cm aukčio, lakšteliai iš apačios balti, ant koto grybui subrendus – žiedas (sijonėlis) tampa slankiojantis. Kotas išraižytas rusvomis zigzaginėmis gyslelėmis, tuščiaviduris, seno vaisiakūnio kietas, elastingas. Vertinga tik kepurėlė kuri turi specifinį kvapą – riešutų. Auga liepą – lapkritį. Randamas retuose miškuose, pakelėse, soduose, laukymėse, pamiškėse. Skėtinė žvynabudė yra gardus valgomasis grybas, kurio kepurėlė tinka džiovinti, kepti, o apvoliotą džiūvėsėliuose ar miltuose galima paruošti kaip pjausnį. Dar galima paruošti mišrainę supjausčius ką tik nuskintą ir sumaišius su grietine.

Facebook Twitter

Kategorijos: Gamtos gėrybės, Maistas | Žymos: , , , , , .

1 komentaras

  1. Povilas:

    Puikūs kepsniai… mmmmm

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*