Renkame bushcraft’o rinkinį

Šioje straipsnių serijoje papasakosime ir aprašysime apie Bushcraft’o rinkinio, kitaip – „Kit’o“ sudedamąsias dalis. Kitaip sakant, ką mes norėtumėte turėti savo iškylų į gamta rinkinyje. Žinoma viskas priklauso nuo išvykos  ekstremalumo, na, bet vis tiek, bet kokiu atveju gerai būtų, kad nutikus neplanuotam  įvykių posūkiui bei atsidūrę nemalonioje situacijoje būtumėme iš anksto tam pasiruošę. O gal būt mes susiruošėme į tikslinę bushcraft’o ar išgyvenimo kelionę ir norime išbandyti savo jėgas bei įgyti praktikos šioje srityje.

Žinoma šis rinkinys ir jo sudedamosios dalys gali būti daugiau ar mažiau reikalingos. Tai yra tiesiog mūsų nuomone verti dėmesio bei apsvarstymo daiktai kuriuos mes galėtumėme turėti savo ekstremalių kelionių ar tikslinio bushcraft’o išvykų inventoriuje. Visada norime sulaukti ir kitokių nuomonių bei patarimų, o gal būt netgi ir pritarimo :). Nesakome, visi iki vieno aprašyti instrumentai, įrankiai, šiaip niekučiai, ar dar kaip čia bendrai pavadinus – daiktai yra būtini.

Pabandysime aprašyti kiekvieną iš šių daiktų, bei apibūdinti jų svarbą ar prioritetą rinkinyje. Dalis jų bus su alternatyvomis kurias taip pat aprašysime. Iš karto norime pabrėžti, kad tai nėra rinkinys, mes aprašysime sudedamąsias rinkinio/inventoriaus dalis, o kurias pasiimti į rinkinį ar ne spręsti reiktų kiekvienam iš mūsų asmeniškai.

Važinėdami po parduotuves tyčia ar netyčia užtikę pigų tinkantį daikčiuką būtinai jį įsigysime. Išbandysime. Papasakosime kur pirkome bei ką gero su juo galime nuveikti. Įvertinsime jo svarbą rinkinyje. Parodysime ir brangesnių įrankių ar kitokių priemonių tinkančių bei tikslingai pirktų naudoti bushcraft’ui. Aprašysime ne tik lietuviškas buitinių ar didžiųjų prekybos centrų siūloma asortimentą, bet ir užsienio e-parduotuvių.

Taigi pradžiai apsilankę vienoje iš lietuviškų statybinių – ūkio prekių parduotuvėje, bei pasirausę lentynose bei „skladukuose“  ištraukėme, pabandėme ir aprašome keletą daikčiukų.

1. Degtukai

Degtukai. Kaip matote, tai dviejų tipų degtukai didesni ir mažesni. Didieji skirti užkurti griliams ar židiniams. Mažesni – elementarūs,  paprasti degtukai. Paprasti degtukai kainavo bene 11 centų, anksčiau jų būdavo 50 vnt. dėžutėje dabar kaip ir visi „nusukinėja“ ir įdėjoDegtukai tik 40 degtukų. Didesniųjų kainą matote nuotraukoje – 3,49 Lt. Kadangi visose instrukcijose rašoma ir mes pritariame, kad įtraukiant degtukus į rinkinį reikia su jais šiek tiek padirbėti. Taigi nuotraukoje matote, minėtieji degtukai nuo sieros galo yra apipilti vašku, bei uždegamoji abrazyvinė siera yra apipilta vašku. Tai tam, kad impregnuoti medį bei apsaugoti siera nuo drėgmės, prieš naudojant  žinoma vaškas yra nuvalomas. O jei ir netyčia degtukai sudrėks tai ne tiek stipriai, kad nebūtų įmanoma išdžiovint nepakeičiant sieros struktūros bei koncentracijos. Kitaip sakant neatskiedžiant sieros, kad ji nebedegtų.Taip pat  patariama degtukus sutrumpinti, kad mažiau vietos užimtų jūsų būtiniausių daiktų bushcraft’o rinkinėlio. Taip pat gerai būtų juos laikyti polietileniniame maišelyje su „psiaudo“ hermetiniu užraktu. Tai dar daugiau padidins šansus jiems likti sausiems esant labai nepalankiomis sąlygomis (pvz. iškritus iš baidarės). Baigiant apie degtukus mūsų nuomonė – tai vienas seniausių ir labiausiai paplitusių bushcraft’o bei išgyvenimo rinkinio sudedamųjų dalių. Tokią „oldschool’inę“ (seną, bet gerą) priemonę turėtumėme turėti bent jau kaip alternatyvią ugnies įžiebimo priemonę.

2. Dėžutė

Dėžutė. Taigi mums reikia kažkur viską susidėti. Šioje vietoje galima improvizuoti. Šiuo atveju, eidamas vienoje lietuviškoje maisto prekių parduotuvėje pamačiau dėžutę muilui. muilodezuteDėžutė nustebino tuo, kad pakankamai sandariai užsidaro, o jei dar ir siūlę apvyniotumėme izoliacine juosta tai padarytumėme ją dar hermetiškesne. Ši muilo dėžutė kainavo šiek tiek virš trijų litų ir jos išmatavimai yra 10 cm x 7,5 cm, o storis 3,5 cm. Joje turėtų puikiai tilpti peiliukų geležtės, jau aptarti degtukai, vielos ritinėlis, valas bei kabliukai, lankstusis pjūkliukas, maišelis, siūlas ir adatos, bei dar keli būtinojo inventoriaus elementai, ir viską, kad nebarškėtų užkišame vata. Žinoma norėtusi šiek tiek didesnės dežutės, kad galėtumėme dar ir kokius didesnius rinkinio elementus sudėti. Be to kažkur skaičiau, kad gerai yra naudoti metalinę atverčiamą dėžute nuo cigarų, kadangi vidinė jos pusė blizgi ir galima tai panaudoti kaip atspindį signalą atkreipti dėmesiui. Bet didesniems inventoriaus daiktams sudėti skirti krepšiai ir kuprinės.

3. Izoliacinė juosta

Izoliacinė juosta. Juostų būna įvairių, tinkamiausios mūsų tikslui lipniosios juostos yra PVC izoliacinės juostos. Na gal būt dar ir medžiaginės (juodos spalvos). Aš visada naudoju mėlynos spalvos PVC lipnią juostelę, kažkaip susidarė įspūdis, kad ji geriau limpa :). juostaNenaudokite ypač pigių juostelių, kadangi sutaupę kokius 50 ct. galite prarasti lipnumą bei ilgaamžiškumą. Ši juosta yra „TESA“ firmos ir kainavo 1,08 Lt. Lipnią juostelę kaip jau minėta galima panaudoti išgyvenimo rinkinėlio dėžutės sandarinimui. Juosta – tai daugia-funkcinis bushcraft’o įrenginys. Ja galima tvarstyti žaizdas, naudoti improvizuotos pastogės konstrukcijų tvirtinimui. Arba tiesiog improvizuot ir tikrai rasite kur ją panaudoti. Be to nebūtina izoliacinę juosta nešioti ritinėlyje kuri ji būna gamykloje suvyniotą, kadangi tiek daug vargu ar prireiks, o vieta ir svoris bushcraft’e yra ypač svarbus. Ja patogiausia atvyniojus kokį pusmetrį – metrą taisyklingai ir neskubant padaryti mažą ritinėlį arba kaip minėta apvynioti dėžutę. Taip būtų nušauti du zuikiai vienu šūviu ir taupoma brangi vieta.

4. Kanceliarinio peiliuko geležtės.

Peiliukų geležtės. Išstumiamų peiliukų yra dviejų dydžių, didesni bei mažesni. Didesnieji šiek tiek kietesni nes geležtės metalas yra storesnis, nors aštrumas toks pats. Šiuo atveju manau labiausiai tinka mažos, popieriui pjaustyti skirtų peiliukų geležtės. Pasirinktosios geleztesgeležtės yra 9mm pločio, pakelyje jų yra 10 vnt. – taip, kad užteks ilgam ir kainavo jos 1,85 Lt. Kadangi jos mažesnės taigi mes be problemų galime patalpinti net keletą savo dėžutėje. Yra ir įstatomų trapecijos formos geležčių į panašiam tikslui skirtus peilius. Gal ir būtų pliusas turėti ir tokia geležte savo išgyvenimo rinkinyje. Kalbant apie šių geležčių panaudojimą – jų tikslas preciziniai darbai. Pradedant nuo gyvūnų ar augalų darinėjimo baigiant medicininėmis operacijomis. Šių peilių geležtės būna ypatingai aštriai užgaląstos, žinoma plienas joms gaminti nėra pačios aukščiausios klasės, tad jos ir greit daug naudojant atšimpa. Nors esant ekstremalioms situacijoms jos puikiai atliks savo vaidmenį.

5. Vazelinas

vazelinasVazelinas. Tai daugiau medžiaga pagaminti produktą. Vazelinas turi gerų degumo savybių todėl, kad jis daromas iš naftos. Jei jame išmirkysime arba patepsime/impregnuosime vata, vatos padelį (apie juos šiek tiek vėliau), ar koki nors medvilninį audinį – gausime greitai užsiliepsnojantį produktą. Žinoma galima butu pasiimti ji atskiroje mažoje taroje ir į savo rinkinį, kadangi jis turi ir gydomųjų savybių. Vazeliną galima panaudoti kaip antiseptinę priemonę žaizdai, ar gydyti pėdų nuospaudas ar įtrūkimus. vazelinas degaVeido nušalimus, ar žiemos metu bei atšiauraus klimato zonose naudoti kaip tepalą rankoms ar veidui prieš nušalimą. Na ir žinoma gydyti lūpas nuo to pačio nušalimo ar trūkinėjimo. Bet geriausia mūsų nuomone jį naudoti gaminant minėtas prakūras.  Arba kaip degiąja pastą. Užteks keleto žiežirbų iš jūsų ugnies skeltuvo, kad ir drėgname klimate, vatos padelis užsiliepsnotų. Nuotraukoje užteko vieno brukštelėjimo skeltuku, kad vazelinas užsidegtu. Vazelino rasite turbūt visose Lietuvos vaistinėse, jo kaina nesiekia 5 litų. Taip pat vaistinėje galite iškart prigriebti ir binto ar vatos.

Daugiau bushcraft’o inventoriaus aprašymų sekančiame straipsnyje.

Facebook Twitter

Kategorijos: Įrankiai, Rinkinys | Žymos: , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

4 komentarai

  1. Remis:

    Manau ziebtuvelis rinkinely butu geriau. Kad ir suslaps, bet isdziuves vel veiks. O parafina tepti ant degtuku dezutes-absurdas. Pabandykit ji nukrapstyt ir uzdegt degtuka

  2. Dominykas:

    Del paciu degtuku, tai as naudoju dar kitoki buda. Tai visa degtuku dezute iviniojus i laikrasti ja aplieti parafinu ar vasku. Beabejo cia vienkartinis dalykas, nes viena karta praemus atsparumas dingsta :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*