Apie laimes, nelaimes, Laimo ligas, akciją Darom 2011 ir akciją Siurbiam 2011…

Kad jau auštantis pavasaris kviečia visus į laukus, miškus ir klonius, reikia prisiminti, kad žiema turi savų privalumų – žiemą retai sutiksi erkių. O kad šį jau šį savaitgalį visi pulsim į akciją „Darom 2011“, nepamirškim, kad erkės kaip tik tą pačią diena ruošia akciją „Siurbiam 2011“

erkėPavasaris ir ruduo aktyviausias erkių „medžioklės“ metas… Šiaip pats erkės įkandimas gal ir liktų nemaloniu privačios erdvės pažeidimu, jei ne siurprizai, kuriuos gali pernešit erkės. Laimo liga ir erkinis encifalitas – svarbiausi iš jų. Nelįsim į detales, bet abi ligos netikėtos, sunkiai identifikuojamos ir gali turėti fatališkų padarinių… Išeitis, pasak vienos pirmaujančių skiepijimo kontorų, turinčių net 100 darbuotojų visoje Lietuvoje (ne kiekviena poliklinika turi tiek darbuotojų) – skiepai. Bet pasiskiepyti nuo visko tikriausiai negali. Tai kaip nuo to apsisaugoti?

Pirmiausia būtų drabužiai, einant į mišką, pievas. Sklando tokia nuomonė, kad erkės mažiau renkasi baltą spalvą negu tamsias rūbų spalvas. Nors ir nepatogu, būtų sveika bent jau pavasarį ir rudeniop vilkėti slidžių, sintetinių pluoštų avalynę ir drabužius, paliekančius kuo mažiau atviros odos tarpų. Net jei ketinate ir oro sąlygos leidžia, lakstyti pusplikiam, užsimeskit ilgesnes kelnės, švarkelį su ilgom rankovėm, apsaugokit kaklo zoną nuo „tiesaus“ erkės įkritimo į užanti… Erkės nesivaikys Jūsų žeme po mišką, o nukris nuo medžių, žolių stiebų ir kuo joms užsikabinti už Jūsų  bus sudėtingiau, tuos geriau Jums… Sekantis dalykas, po išvykos, žygio, poilsio gamtoje tikriausiai persirengsit, tai stenkitės pastebėti ar kartais kur nors ant Jūsų kūno nešliaužioja ir nesitaiko įsisiurbti erkė – jei nestovyklaujat savaitėmis nekeisdami drabužių, tai erkės kiek užtrunka, kol išsirenka, kur įkasti ir grįžę namo gan dažniai aptiksit erkė tik ketinančią įsisiurbti.

Prieš-erkiniai purškalai, čia jau kiekvieno tikėjimo reikalas… Yra bendrai pozicionuojamų nuo vabzdžių – uodų, erkių purškalų, iškalbus vaistininkas ar prekybininkas Jums patars specialiai erkes ar dar ir lietuviškas atbaidančius purškalus ar tepalus, bet kiek realiai padeda tai daugiau transcendentinė sritis…

Jei apžiūrėjote kūną ir nepastebėjote nieko keisto, vis dėl to pasitikrinkite visas slaptesnes kūno vietas kaip, kad kirkšnys ar už ausų tarp kojų pirštų ir pan. Ir jei vis tik erkė įsisiurbė turit dvi opcijas – arba ją su pincetu, kitu patogių ir precizišku įrankiu ištraukti su visomis kojelėmis, kurios tvirtai įsikabina į audinius (ištraukus erkę dėl šventos ramybės patepti spiritu, jodu ar kita priemone, kuri tik suteiks daugiau dvasinę ramybę) arba bėgti su visa isisiurbusia erke į minėtąją 100 darbuotojų kontorą per visą Lietuvą, kad jie ištirtų ar erkė turi užkratą. Tiesa sakant yra trečioji opcija jei tikrai norite dėl šventos ramybės pasitikrinti, ištrauką erkę neišmeskite, o pasidėkite į sandarią tarą, ar maišelį ir po to ją nuneškite ištirti į vieną iš minėtų įstaigų.  Šansai užsikrėsti ar tiesiog sunaikinti parazitą – kaip jau likimo lemta, bet tai tikrai nėra liga pakertanti santykiu 1:1. (maksimum, kad erkė jums įgels yra 0,001 proc. ir iš tų dar 0,00001, kad bus užkrėsta. Jei turit šunį mėgstantį bushcraftinti su Jumis ar be Jūsų, tai tikriausiai jau turėjote nustebti, kaip jis nenudvesia kas savaitgalį „pasigaudamas“ po keliolika erkių. Bet tai jau laimės dalykas. Arba Laimo. Spręsti Jums.O jei komentaruose minėtosios kontoros „pijarščikas“ parašys (o jie gan greiti ir įžūliai landūs, nes tai jų biznio esmė), kad viskas, kas čia išdėstyta yra nesąmonė – spręskit savo galva.

Tiesa pabaigai aprašysiu pagrindinius simptomus pasirodančius maždaug nuo 1 iki 3 savaičių po įgėlimo. Erkinis encifalitas – panašūs simptomai kaip gripo, galvos skaudėjimas, svaigimas, temperatūra, po savaitės negalavimų dažniausiai praeina. O jei persimeta į blogiausią (iki 9 proc. žmonių užsikrėtusių encifalitu gali pajusti šiuos blogesnius simptomus (didesnė tikimybė, kad jus partrenks mašina))  – pavojingiausią stadiją (į smegenis) dažniausiai tai būna dar po keleto dienų nuo pirmų simptomų, tai galvos svaigimas, koordinacijos praradimas, kalbos sutrikimas ir pan. Skubėkite nes tokiu atveju kiekviena minutė tampa svarbi.

Laimo liga – Tai nėra tokia pavojinga liga kaip erkinis encifalitas, ji lengviau gydoma, kartais net įkandūs užsikrėtusiai erkei nesusergama, esminis simptomas – įkandimo išbėrimas ir paraudimas jei paraudimas plečiasi ir didėja tampa 5-10 cm skersmens – turėtumėte kreiptis pas gydytojus, kitu atveju būna sąnarių skausmai. Šie simptomai pasirodo nuo 1 iki 4 savaičių po įkandimo.

Facebook Twitter

Kategorijos: Pranešimai | Žymos: , , , , , , .

4 komentarai

  1. Tomas:

    „Jei turit šunį mėgstantį bushcraftinti su Jumis ar be Jūsų…“ – pralinksmino 😀

  2. Mikas:

    Manau svarbiausia informacija ir reliausia grėsmė dabartiniu metu yra uodai, straipsnis kaip juos atbaidyti būtų laukiamiauses esamaju metu.

  3. LaurasG:

    Na del sunu, tai jie gaista, ir paskutiniu metu netgi sakyciau krinta kaip lapai. Tiesa, ne nuo laimo, o nuo babeziozes. Viena sia liga uzkresta erke, gali padeti iki 3k uzkrestu kiausineliu. Ligos gydimas ilgas ir sudetingas, po jo imunitetas neigyjamas. Pries 2-3 metus Lietuvoje apie sia liga veterinarai zinojo tik is vadoveliu. Pastebima, kad dazniausiai krinta misrunai, bet ne del to, kad jie neatsparesni, o del to, kad tokiu sunu seimininkai nepasirupina prieparatais, neapziuri ar sunis turi erkiu, bei nepastebi pirmuju simptomu, o kai suni istinka koma – jau velu.

  4. gs:

    Na, verčiau imtis visos apsaugos – ir patikimos aprangos, ir purškalų, ir skiepo (beje, jis galimas tik nuo erkinio encefalito), o ne ramiai sau bushcraftinti, o po to gulėti paraližuotam :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*