bushcraft.lt

Menas išgyventi gamtoje
Dabar yra 2024 Kov 28 17:25

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 19 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Re: Pėsčiomis per Islandiją
StandartinėParašytas: 2019 Vas 11 19:41 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2013 Sau 23 09:24
Pranešimai: 1650
Nieko tu nepamatai tuo didesniu tempu, nes akys isvarva nuo nuovargio ir viskas.
Parodyk man matematika (svorius surases tiksliai) 18kg kuprine. 30km raizytom vietovem (vietomis labai raizyta, vietomis gan lygu, tam imkim vidurki - raizyta), tai cia longtermui MAZIAUSIAI 3500kcal reik. Sutalpink visa tai i 700g dienai. Cia sausas maistas ? Virsi ji ? Imsi maziau maisto, pirma savaite tempsi, antra bus ragas, staigus ir konkretus.

Mes i norge cia varem neseniai, 10 dienu ar pns. Starte kuprine 28kg. Aisku mes pasiruose buvom iki -20 temperaturos, turejom lazdas, kates, lekircius ir meskere ir snapso 2litrus. Tai normaliai numesk kokius 6kg ir bus 22kg, ant 10dienu~ islandijoj. Beto mes emem iki 2500 kcal maisto, nes dienos trumpos. Vejai lietus, salygos gan sudetingos, neskaitant kilometru labai daug ka veikt yra vien islandisku oru "megautis".

Varyt tai pravarysi, as neabejoju. Bet tikrai upetakio nepagausi ir kazin ar versmei pagulesi ir kazin ar uzlipsi ant kokios kalvos, kad apzvelgt vietove ir pns. Nes **ujarinsi, **ujarinsi ir **ujarinsi, daugiau nieko neveiksi. Viena diena prasiksi 10km, del kokios upes ar kalnu. tai kita diena turesi 50km lyguma eit.

pacituosiu kyka: Nu blyn fizinis pasirengimas ir navigacijos įgūdžiai turi būt labai teisingi, o ir sėkmė labai jau šypsotis...
O islandijoj sekme... kaip cia pasakius...

Nenoriu as tikrai but tas blogas pranasas, bet man tai keista kai bicas taip drasiai meta toki uzmoji be jokio rimtesnio paaiskinimo kas ir kaip. Noreciau pamatyti tavo strategija tokios keliones, tai marsruta, kokie palnai b ir c. Bendra keliones plana kas ir kaip, mitybos ipatumus. Daiktu sarasa su svoriais...

Nes jeigu eit tipo skersai islandijos tai tu i koki fjallabaki parka uztaikes ten dvi savaites vien per ji eisi.

_________________
NESPAUSTI


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Pėsčiomis per Islandiją
StandartinėParašytas: 2019 Vas 11 20:07 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2013 Sau 23 09:24
Pranešimai: 1650
Nu nezinau, man tai nesigauna.
Skaiciuoju vidurki 32.5km dienai. Atstume tarp 350-400km, laikotarpyje 10-14dienu (EJIMO).

Kuprines bazini svori imu 28kg. Toliau seka skaiciavimas kaloriju. Tai vidutiniam zmogui, pagal fizine veikla gaunu 4500-6000kcal poreiki dienai. Imam optimistini varianta, dar biski numetam, nes zadam badauti. Palikime 4000kcal dienai. Subalansuotai valgant ir stengiantis isgauti kuo didesni kaloriju kiek is kuo maziau svorio. Tikroveje gaunasi apie 350-400kcal per 100g. Tai cia gaunasi apie 1.1kg paketas dienai (iskaiciuojant jau visokias arbatas, vitaminus, kava ir pns)
14 dienu = 15.4kg
10 dienu = 11kg
Vidutiniskai vien maistas sudarytu 13.2kg.
Dar kuprine 2kg. Palapine 2kg. Miegmaisis, kilimelis dar 2kg grubiai. Jau 19.2kg.
Triusikai, telefai, batarkes, lempos, puodai, visokie sudai kur ir kiek ????

_________________
NESPAUSTI


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Pėsčiomis per Islandiją
StandartinėParašytas: 2019 Vas 12 10:51 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Rgs 07 12:49
Pranešimai: 1895
Miestas: Kaunas
Gerai kai žmogus optimistiškai žiūri.
Kita vertus gal apsigimęs stajeris - būna ir tokių.
Gal daugiadieniuose žygiuose daug patirties turi ir žino, kad jam ten kokių gėdingų 2000kcal bus gana...

Norės patarimo gal pats pasiklaus, nors dėl kuprinės ir maisto svorių tai aš labai kritiškai žiūriu, bet ką čia savo nuomonę per prievartą kišt ;)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Pėsčiomis per Islandiją
StandartinėParašytas: 2019 Vas 12 13:04 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2013 Sau 23 09:24
Pranešimai: 1650
Nu man vistiek panasu cia i mozachizma. Jei tikslas isvargt tai ok. Jeigu tikslas uzsidet pliusa tai ok. Bet jeigu tikslas pahaikint...... tai sakykit man ka norit, nuomones nekeisiu.
Noreciau as i ta Islandija, bet as imciau kayaka gumini ir meskere. Ir per mazesni atstuma geriau daugiau pamatyciau. Sulipciau kalna, paplaukciau upem, pazvejociau, paguleciau versmese, palandziociau po urvus ir t.t. Butu simta kartu daugiau ispudziu koncentruotai pakeliaut po geriausias vietas, nei tiesiog varyt kiaurai nieko nesidairant.

_________________
NESPAUSTI


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Pėsčiomis per Islandiją
StandartinėParašytas: 2019 Vas 12 18:14 
Atsijungęs
Šviežias

Užsiregistravo: 2016 Kov 27 17:28
Pranešimai: 11
:D :D :D
Cituoti:
Nieko tu nepamatai tuo didesniu tempu, nes akys isvarva nuo nuovargio ir viskas
Tu nepamatai, o aš pamatau. Aš nekalbu apie tempą ant galimybių ribos, kalbu apie tempą, kai neleidi sau tinginiaut. Aišku, čia kiekvienas skirtingai supranta.

Esu buvęs kelių savaičių žygiuose su apie 500 g maisto norma, sunkios kuprinės, bet režimas nesportinis. Esu buvęs nepilnom 6 dienom su 600 g, sportiniam režime ir jaučiausi normaliai. Tai galvoju 700 g dviem savaitėm turėtų būt normaliai. Bet čia dar abejoju, gal padidinsiu normą.

Pats dar iki smulkmenų visko nesusidėliojau ir tingiu čia viską aiškint. Bet tarkim dėl svorio, yra kas ėjo per Islandiją su 5 - 6 kg baziniu svoriu.
https://andrewskurka.com/adventures/ice ... gear-list/
http://viajarapie.info/en/2016/10/gear-iceland-c2c/
Ir jiems viskas buvo gerai. Nesakau, kad remiuosi šitais sąrašais, čia tik pavyzdžiai parodyt su kokiais svoriais galima eit.

Tikslas pahaikint, čia ir bus grynas hikingas. Be jokių žvejybų, stovyklavimų ir kitų atsibodusių dalykų. Kiekvienam savo.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Pėsčiomis per Islandiją
StandartinėParašytas: 2019 Vas 13 09:57 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Rgs 07 12:49
Pranešimai: 1895
Miestas: Kaunas
Aš suprantu 600g. 6 dienos, kad ir sportiniam režime- laikotarpis trumpas ir treniruotas organizmas gali iš atsargų kompensuot deficitą.
Bet 500g./ dienai. kelios savaitės? Tu ką visą laiką aliejų gėrei :D 500*8 (tiek kilo kalorijų grame riebalų- baltymai ir angliavandeniai turi po 4)=4000. Žygiuose mažiau 3500 aš stengiuosi nelaikyt. Nežinau ką tu ten valgei ir kiek, bet skamba tai labai neįtikėtinai :lol:
Labai įdomu kur, kiek laiko ir su kuo buvai, kiek tos kuprinės svėrė... (čia ne prisiknist noriu,tiesiog tikrai labai smalsu, nes kelių savaičių autonominis žygis dalykas įdomus).

5-6 kg bazinis svoris nėra jokia mistika, jei tu topinis pasaulinio mąsto hikeris, kuris turi topinę įrangą.

Gerai, gerai- pasistengęs aš turbūt ir mažesnį bazinį padaryčiau, bet pakainuotų, nes reiktų keist kai kurią turimą įrangą... Čia nieko mistinio šitam reikale nėr, pinigai ir minimalizmas- visa mistika.

Iš bėdos ir su turima įranga galėčiau suktis ir į tą bazinį svorį turbūt tilpčiau, bet palapinė, kurioj nėr vietos atsisėst, klimate kur dažnai lyja- durnas sprendimas, taip kad bent ją man būtų protinga pakeist.

Ne įrangoj esmė- maiste. Maistas sveria daug. Jei įrangą gali nusipirkt brangesnę ir lengvesnę, tai vat kalorija yra kalorija ir fizikos neapgausi.

Ir net ne kuprinės svoryje ta esmė, nu bus kokia 20-22kg (su padoresniu kiekiu maisto) nieko čia labai nepakeis 2-4 kilogramai ar 18 ar 24, pirmom dienom jėgų bus- paneši, svarbu traumos negaut. Esmė, kad raižyta vietove su pakankamai sunkia kuprine planuot po 30km per diena, dvi savaites be pertraukos, eit yra nefaina visai.

30 Nueit tai nueisi, bet jei pagal planą tau reikia 30km., tai natūroj vis vien teks apie 40 kasdien rinkt. Vargas vienu žodžiu.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Pėsčiomis per Islandiją
StandartinėParašytas: 2019 Vas 13 10:57 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2013 Sau 23 09:24
Pranešimai: 1650
Krc. Eik. Praeisi. Pasakysi kaip sekesi. Cia be jokios ironijos.
Abejoju ar daug rasi norinciu taip kapot. Jeigu vidurkis po 30km. Tai highlanduose bus diena kai reikes ir 50-60km nukapot. Ir nebus poilsio nei pries, nei po sitokios dienos. Nu taip bus, nes raizytoj vietovej tikrai bus diena kai nei 10km nesurinksi - reikes atsigriebt. Aisku daug kas priklauso nuo marsruto. Jeigu pasidarysi uzsimetima su dzipu i highlandus, tai tada visas easy, bet jei pats eisi per kalnus...

Siaip yra viena zmogus kuris gal ir eitu su tavim. Toks Kestas, linkas zemiau. Dabar isvares kazkur i siaure, man rodos trim savaitem, sekmadieni isvaziavo. Tai kovo viduryje gali parasyt jam. Jam su naparnikais sunku, neranda, nes megsta su 50kg kuprine, kokiam menesiui ir kasdien po 40km eiti. Ir kiek teko klausytis, visi juo skundziasi, nes paskui ji nespeja. Tai jei tu sugebi su gerais pusryciais visa diena kapot kaip arklys ir taip keleta savaiciu tai bus geras draugelis tau tas Kestas.

Bet tokia matematika kilometru / maisto kiekio / keliones tipo prasilenkia visiskai su viskuom... Eini kokiom 18dienu ir haikini normaliai, turi kokia viena poilsio diena. Turi galimybe kazkur uzsukti, uzlipti. Man tai atrodo neatsiejama dalis. Arba esi pro mountain runeris ir begi absoliuciu ultralaitu per kokias 4-6dienas. O varyt per 10-14 (taip suprantu pasakyma dvi savaites) tai kazkoks vidurkis gaunasi, kur turesi biski padirbeti, tipo kazka pamatyti noresi, bet negalesi, nes grafikas spaus. Tokia streso kelione, kaip ir tipo galetum atsipust, pabut ten kur esi, bet butum priverstas eit tolyn... Nu as haikinimo neisivaizduoju be kokio nusukimo i kalveles, virsunele, poilsio, kokio gamtos objekto patyrinejimo ir pns. Jei haikinimas yra nuvaryt aklinai is tasko a i taska b tai man cia yra pliuso uzsidejimas. Gal as senstu, bet pliusu nebesuprantu :) Ir neimt meskeres i islandija tai yra bausme, bet visiskai zvejybos nemegstanciam zmogui. Atsiskayti 6kg sverianciu upetakiu kuriuos gali sviezius valgyti, ciulpt tyriausius ikrus ir tuom pasidengt nemaza dali maisto. Nu tai tiesiog kvaila to nedaryti.

http://www.madaboutsiberia.com/

_________________
NESPAUSTI


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Pėsčiomis per Islandiją
StandartinėParašytas: 2019 Vas 13 17:18 
Atsijungęs
Šviežias

Užsiregistravo: 2016 Kov 27 17:28
Pranešimai: 11
Visų žygių detalių neprisimenu, bet tarkim Chibinai 2015 m. su vandenininkais, 16 dienų. Mano kuprinė svėrė kokius 20 - 25 kg (kitų daugiau), paskui prisikroviau akmenų, tai link 30 kg. Bet ėjom tikrai nedaug. 500 g dienai. Kruopos, duonos džiūvėsiai, lašiniai, dešra, kumpis, sūris, mėsos konservai (naminiai), sviestas, sausainiai, chalva, šokoladas, cukrus, saldainiai, druska, prieskoniai, česnakas, imbieras, arbata, kava, spiritas.

Praeitų metų 5,5 dienos sportinis žygis Norvegijoje, 600 g dienai:

Produktai Svoris 5.5 dienoms, g

Avižiniai dribsniai 200
Bulvių košė 200
Kukurūzų kruopos 200
Kuskusas 100
Makaronai 100
Manų kruopos 100
Dribsniai 240
Sūris 360
Džiovintos spanguolės 20
Baltymų milteliai 50
Makaronų prieskoniai 16
Bulvių prieskoniai 8
Alyvuogių aliejus 225
Šokoladukai 450
Sausainiai 200
Vafliai 100
Riešutai ir džiovinti vaisiai 100
Bananų traškučiai 100
Riešutų dražė 50
Kozinakas 50
Vytintas kumpis 200
Vytintos dešrelės 100
Arbata 22
Cukrus 110
Viso: 3301

Kalorijų niekada neskaičiavau, bet dabar suskaičiavau, kad čia bus apie 2670 kcal dienai.
Aišku, galit sakyt, kad čia trūksta vitaminų, dar kažko, nesubalansuota sudėtis, bet man tinka tokiam laikotarpiui.

Su Kęstu planavau dabar varyt, bet gavosi, kad tikslai nelabai sutampa.

Man haikinimas nėra aklinai nuvaryt iš taško a į tašką b. Haikinimas man yra nuvaryt iš taško a į tašką b tam tikru, įdomiu maršrutu. Bet aišku, pati idėja pereit Islandiją irgi svarbi, įkvepianti.
Jei konkrečiau, tai planuoju eit 14-16 dienų.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Pėsčiomis per Islandiją
StandartinėParašytas: 2019 Vas 13 19:32 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2013 Sau 23 09:24
Pranešimai: 1650
5.5, kas yra 5 dienos tai ne 16.
Savaitgali Lietuvoj galima isvis tik su alum prastumt.
O ilgainiui organizmui nuo didelio kruvio pradeda trukti vitaminu, nes mintama visokiom nesamonem ir patiriamas didelis fizinis kruvis. 25kg~ kuprine, kasdien nest po maziausiai 30km gan uzknisanciom oro salygom tai nera taip lengva. Beto vejas, lietus saldo kuna, vargina tam irgi reikia energijos, silumai - kaloriju.
As irgi buvau toj norgej, i kalnus isejas, 4 dienom. Nu valgyt turejau irgi po 600-700g panasiai. Ir ok. Bet pvz islandijoj, trim savaitem, ziema as turejau po 1.3kg dienai, lygtais. Ir nepasakyciau, kad persivalgydavau. Uztai mes ten buvom virs 20dienu ir papildus vartojau, nes kitaip butu buve nefainai.

_________________
NESPAUSTI


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 19 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 7 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007