Na galbūt ne visiems aktualu, bet aš brukštelsiu turėdamas omenyje poveikį sveikatai. Tai svarbu, jeigu planuojat tuos daiktus vartot šiek tiek ilgėlesnį laiką.
Na gliukozė ir kiti chemikalai galbūt būtų variantas parai-dviems, emergency atveju. Ilgesniam laikui organizmui reikia ir maisto medžiagų, ne tik energetinio substrato. Dideli gliukozės šokinėjimai yra stresas kasai (insulinas), bet čia nieko labai baisaus jeigu cukralige nesergat. Su taurinu ir kofeinu kur kas rimtesnis reikalas. Silpnesnis organizmas gali apčiuopiamai susigadint vartojant kelias paras iš eilės, be papildomo maisto ir daug vandens. Gaminio pvz.:
http://www.maistassportui.lt/index.php?cid=776Gryžtant prie batonelių:
Kai kurios USA tarnybos naudoja. Nieko labai sveiko, bet ir nieko labai baisaus (miltai, augalinis aliejus, druska, cukrus - pridėjus šiek tiek koncervantų gaunam paprastus Lietuviškus sausainius)
http://www.ebay.co.uk/itm/20-Datrex-Eme ... 2a05e2f7cfSportininkų batonėliai - kogero vienas iš geriausių variantų sveikumo-patogumo atžvilgiu.
Pagal sudėtį kai kurie visai neblogai atrodo (vitaminai, elektrolitai, išrūgos ir pan.), tik žinoma ir kaina jau atitinkama. Pvz.:
http://www.maistassportui.lt/index.php?cid=4958http://www.maistassportui.lt/index.php?cid=13064 (su baltymais: išrūgos - gerai, sojos baltymų izoliatas - nieko gero)
Mano patirtis:
Renkantis batonėliu svarbu žiūrėt kokie paprastieji angliavandeniai naudojami (dažniausiai cukrus [molekulė gliukoze+fruktozė] arba gryna fruktozė). Cukrus geresnis variantas, nes jame esanti gliukozė iš kart keliauja į kraują. Rekomenduočiau vengt batonėlių sulipdytų su fruktozės sirupais, nes tokie kiekiai grynos fruktozės kenkia kepenims, išderina insulino reguliavimą ir svarbiausia -
slopina sotumo jausmą. (Pamąstymui šarada - Coca-Cola, fruktozės sirupas, BigMac
)
Jeigu paisyt mūsų (Lietuviško) organizmo poreikių, tai natūraliai mūsų platumoje tokie dideli fruktozės kiekiai būna tik uogose (na dar meduje), tačiau dėl jose esančių medžiagų organizmui yra lengviau ją įsisavint, taip pat organinės rūgštys neleidžia uogų persivalgyt.
Lietuvoje vaisiai natūraliai kaip ir nelabai auga. Žinoma yra laukinių obuoliukų, bet nepažįstu žmonių, kurie vienu prisėdimu galėtų jų suvalgyt tiek, kad gautų tokį pat fruktozės kiekį kaip iš energetinio batonėlio.
Vengčiau batonėlių kur labai daug riešutų. Riešutai (ypač anakardžiai) sunkiai juda žarnynu (reikia daugiau vandens) ir gali sukelt vidurių užkietėjima, o to jūs mažiausiai norit būnant miške, kalnuos ar survival/emergency situacijoj. Nežinantiems - vidurių užkietėjimas blogina maisto medžiagų, vandens sugėrimą, sukelia silpnumo, sunkumo jausmą ir neretai gali sukelt autointoksikaciją.
Alternatyvos yra džiovintis uogas ar vaisius. Pvz aš esu šiek tiek juodųjų serbentų susidžiovinęs, tai tikrai ir skanu ir naudinga.
Snickers, Mars ir pan. yra šalmštas organizmui, bet žinoma vis geriau negu nieko
Labai įdomu, gal dar kas nors yra rimčiau įsigilinęs į reikalą ir turi pastebėjimų?