PPP rašė:
Algirdas rašė:
P.s.
Angliavandeniai (carbohydrates) - energijai, greit pasisavina.
Riebalai (fats) - lėtai pasisavina, išnaudoja daug skysčių, bet ilgai laikosi organizme.
O baltymai? Raumenis maitint?
Snekant galbut ne visai apie pacius batonelius, bet apie energetini maista, tai visu pirma jis turi buti subalansuotas. Zmogui reikia visu medziagu: angliavandeniu, baltymu, riebalu.
Antra angliavandenis angliavandeniui nera lygus. Ju yra 3 tipu: monosacharidai, disacharidai ir polisacharidai.
monosacharidai: grubiai tariant, gliukoze, fruktoze - labai paprastai skaidosi ir greit rezorbuojasi i organizma praktiskai burnos gleivineje, bet taip kaip greit suteikia energijos, taip greit ji ir issieikvoja.
Disacharidai: tai pagrinde sacharoze (cukrus-gliukozes ir fruktozes junginys), labai panasus efektas, greit energijos gauni, greit ja sudegini.
Polisacharidai: krakmolas, celiulioze (lasteliena, jos zmogaus organizmas praktiskai nevirskina, bet ji pagerina zarnymo peristaltika), tai ka turi didzioji dalis maistiniu augalu, bulves, ryziai, koses.. Jie leciau skaidosi, taciau ilgiau jauciasi energetinis poveikis.
Taigi batonelis turetu buti, kazkokiu grudu ir medaus misinys snekant vien tik apie angliavandenius.
Baltymai, yra ne tik energijos saltinis, bet ir statybine medziaga neleidzianti irti/atrofuotis raumenims.
Riebalai: tai kaloringiausias maistas, bet tuo paciu ir reikalaujantis pakankamai daug energijos skaidymui. Bet riebalai yra butini zmogaus organizme palaikyti energijos rezerva ir riebalini sluoksni (silumos izoliacija). Beto skaidant riebalus gaminasi glicerolis zarnyne, jis reikalingas tai paciai peristaltykai uztikrinti.
Gryztant prie batoneliu yra labai patogu imti jau minetus snickersus, marsus, tiesiog sokolada ar dar ka, bet mano manymu butu geriausiai gaminti savo mixa ale "studentu maistas". Tada galetum pasirinkti, ko isties nori, ko paciam reikia, o tikriausiai ir kainos santykis butu ne paskutineje vietoje i pirkejo nauda:]
Dar vienas imanomas variantas tai uzpilami makaronai su vytinta mesa. Tai butu lengvas maistas (svorio prasme), bet energetiskai labai naudingas, o ir gaminimas uztruktu neilgai.