bushcraft.lt

Menas išgyventi gamtoje
Dabar yra 2024 Kov 28 12:15

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 28 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3  Kitas
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Džiovinta vištos krūtinėlė
StandartinėParašytas: 2015 Geg 31 12:20 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Rgs 07 12:49
Pranešimai: 1895
Miestas: Kaunas
Sveiki,
besirengiant šiokiam tokiam žygeliui, iškilo maisto klausimas.
Maisto reikia nemažai, todėl pageidautina, kad jis būtų kaloringas ir lengvas.
Taip pat būtų gerai, kad jis būtų subalansuotas. Taigi angliavandeniai, baltymai ir riebalai tinkamomis proporcijomis.
Jei riebalų ir angliavandenių pasirinkimas platus, tai su baltymais yra sunkiau.
Pilnaverčiai baltymai yra gyvulinės kilmės todėl mėsa, višta, žuvis turi būti tinkamai apdorota, kad žygyje negestų ir būtų lengva.

Egzistuoja ne vienas būdas tikslui pasiekti. Tarkim- galima virti aliejuje. Aliejus išstumia vandenį (aliejaus virimo temperatūra aukštesnė nei vandens, todėl verdant vanduo išgaruoja, o lieka aliejus) produktas tampa lengvesnis (mat aliejus lengvesnis už vandenį) ir labai kaloringas, be to užsikonservuoja ir negenda. (Čia toks senas turistų triukas iš senų laikų).

Šį kartą aš pasirinkau džiovinimą. Taigi.
Imam vištos krūtinėlę, ją apipjaustinėjam (pašalinam vosokius riebaliukus, plėves).
Supjaustom kubeliais (nedideliais). Įverčiam prieskonių ir išmaišom.

Tada visą tą gėrį verčiam į keptuvę ir ant silpnos ugnies makaluojam.
Makaluojam ilgai ir nuobodžiai. Kadangi makaluojam be jokio aliejaus, tai makaluot reik daug, kad nesviltų.
Tikslo apkepti gabaliukus nėra- tikslas juos iškepti ir kad to proceso metu pasišalintų maximalus kiekis vandens.
Iš pat pradžių viskas bandys prisvilti, paskui išsiskirs šiek tiek sulčių ir bus paprasčiau.
Makaluojam, kol tos atsiradusios sultys beveik pranyksta ir jau matom, kad tuoj tuoj pradės svilti...

Tada visą tą gėrį sudedam į džiovintuvą (skirtą vaisiam daržovėm, grybams) ir paliekam džiūti.
Rekomenduojama temperatūra yra apie 70 laipsnių C. bet džiovintuvas, kurį man paskolino, daugiau nei 56 laipsnių nepasiekė (matavau su elektroniniu multitesteriu). Visą tą reikalą palikau džiūti ilgai (jaučiu kokia 18 val.) Manau užtektų ir žymiai mažiau, bet gi nesikelsi naktį išjungt. :lol:

Santrauka tokia:
Startavau lygiai su 1000g. vištos krūtinėlės (čia jau išdarinėta ir supjaustyta kubikais).
Finišavau su lygiai 270g. neaiškios spalvos akmenukų turinčių keptos vištos kvapą... :mrgreen:

Kaip gerai visa tai laikysis ir neges- nežinau.
Kaip gerai ir greitai visa tai vėl išmirks ir taps valgoma- nežinau.

Tokie vat žaidimai. ;)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovinta vištos krūtinėlė
StandartinėParašytas: 2015 Geg 31 19:22 
Atsijungęs
Buškrafto ekspertas

Užsiregistravo: 2011 Bir 05 11:25
Pranešimai: 245
Miestas: Kaunas
Vertas dėmesio sprendimas, bet galutinėm ovacijoms reikia išgirsti verdiktą, koks skonis ir kaip greit jie karštam vandenį pasidarys valgomi. Laukiam iš vartotojiškos pusės verdikto. :)

_________________
Gana ...... protą! Turistas


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovinta vištos krūtinėlė
StandartinėParašytas: 2015 Geg 31 21:04 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Rgs 07 12:49
Pranešimai: 1895
Miestas: Kaunas
Po poros dienų, manau atsakysiu į šį klausimą.

Šiandien pasiskaičiavau žygiui reikalingas kalorijas, bei baltymus, angliavandenius ir riebalus.
Panašu, kad teisingai subalansuotos mitybos išlaužti nepavyks, bet bus kažkur arti.

Šis bandymas džiovinti vištos krūtinėlę buvo mano pirmasis.
Ryt pradėsiu džiovinti sekančią porciją ir tuo pačiu pažiūrėsiu per kiek laiko galima "rehidratuoti" jau išdžiovintą, bei kas iš to gaunasi.

Avariniu atveju visada yra sportininkams skirti išrūgų baltymai (maisto papildai), tačiau norisi natūralesnės mitybos.
Neveltui anie vadinimi "maisto papildais".

Kita vertus, šiuo atveju gaunasi geras gramų / baltymų santykis, todėl labai norisi, kad viskas veiktų.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovinta vištos krūtinėlė
StandartinėParašytas: 2015 Bir 01 08:34 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012 Vas 04 10:10
Pranešimai: 1326
Miestas: Vilnius
Tai nebūtina didelį kiekį, šiaip pora kubelių užpilk verdančiu vandeniu ir pamatysi.

Kitas variantas viską po to sumalti iki +/- miltų - iš jų skanios košės nesigaus manau, bet po porą šaukštų dėl skonio ir maistingumo į kitą maistą, pvz makaronus dėt kaip bulijoną manau sueitų...


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovinta vištos krūtinėlė
StandartinėParašytas: 2015 Bir 05 07:40 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012 Vas 04 10:10
Pranešimai: 1326
Miestas: Vilnius
Sakasvikio omletas davė įdėją ir radau tokį neblogą baltymų šaltinį (gal čia kulturistams ir ne naujiena, bet...): džiovinti kiaušiniai Dabar reik sugalvot iš kur gaut arba kaip pasigamint... http://www.vgagro.lt/lt/kiausiniu-produktai/milteliai


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovinta vištos krūtinėlė
StandartinėParašytas: 2015 Bir 05 09:27 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Rgs 07 12:49
Pranešimai: 1895
Miestas: Kaunas
Dar dėl laikymo sąlygų klausimas...
Ir kaip naudot juos?
Su vandeniu maišyt ir kept?

Kažką sugalvot tikriausiai galima, tik ar čia nebus problematiška?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovinta vištos krūtinėlė
StandartinėParašytas: 2015 Bir 05 09:59 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2013 Sau 23 09:24
Pranešimai: 1650
Jei dziovinti tai jauciu jie buvo isvirti ir tada sudziovinti, nelabai isivaizduoju kaip tryni reiketu sudziovinti.

Kept nelabai ten ju pakepsi. I kokia kose imaisyt reiketu turbut. I saltibarcius isibert :D

_________________
NESPAUSTI


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovinta vištos krūtinėlė
StandartinėParašytas: 2015 Bir 05 10:33 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012 Vas 04 10:10
Pranešimai: 1326
Miestas: Vilnius
Tai vat ir esmė, kad viskas su jais ten gerai:

Powdered eggs can be used without rehydration when baking, and can be rehydrated to make dishes such as scrambled eggs and omelettes. Powdered eggs were a staple of camp cooking at least as early as 1912. Powdered eggs were used in the United Kingdom during World War II for rationing.

Receptų pilna nete, karo laikų lankstinukas :)
Paveikslėlis


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovinta vištos krūtinėlė
StandartinėParašytas: 2015 Bir 05 10:44 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Rgs 07 12:49
Pranešimai: 1895
Miestas: Kaunas
Kietai tada gal visai ;)
Tik man rods anie mažmena vargu ar targavos- vičiūnų grupė ten pagal mane...
Gal reiks pasidomėt.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovinta vištos krūtinėlė
StandartinėParašytas: 2015 Bir 05 12:32 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012 Vas 04 10:10
Pranešimai: 1326
Miestas: Vilnius
Radau kulturistų puslapyje: "As pats jau pora metu uzsakineju Vilniuje per vievio paukstyno firmine parduotuvyte kuri yra Konarskio geliu turgelio teritorijoje, taciau gal galima susitart su paukstynu ir del kitu miestu. Moku uz 5 kg kiausiniu baltymu mases nepilnai 25 litus"

Vievio paukštynas gamina, tik reik susisiekt ir gal galima būtų gauti: http://www.vieviopaukstynas.lt/index.php?523889271

Pagal mane tame tavo, sakasvili, omlete - tai ir yra. Tie tavo prabangūs bomžpackai - įdomus reikalas, gali duot visai neblogų įdėjų namudiniam/pigesniam gaminimui.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 28 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 4 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007