Sveiki,
besirengiant šiokiam tokiam žygeliui, iškilo maisto klausimas.
Maisto reikia nemažai, todėl pageidautina, kad jis būtų kaloringas ir lengvas.
Taip pat būtų gerai, kad jis būtų subalansuotas. Taigi angliavandeniai, baltymai ir riebalai tinkamomis proporcijomis.
Jei riebalų ir angliavandenių pasirinkimas platus, tai su baltymais yra sunkiau.
Pilnaverčiai baltymai yra gyvulinės kilmės todėl mėsa, višta, žuvis turi būti tinkamai apdorota, kad žygyje negestų ir būtų lengva.
Egzistuoja ne vienas būdas tikslui pasiekti. Tarkim- galima virti aliejuje. Aliejus išstumia vandenį (aliejaus virimo temperatūra aukštesnė nei vandens, todėl verdant vanduo išgaruoja, o lieka aliejus) produktas tampa lengvesnis (mat aliejus lengvesnis už vandenį) ir labai kaloringas, be to užsikonservuoja ir negenda. (Čia toks senas turistų triukas iš senų laikų).
Šį kartą aš pasirinkau džiovinimą. Taigi.
Imam vištos krūtinėlę, ją apipjaustinėjam (pašalinam vosokius riebaliukus, plėves).
Supjaustom kubeliais (nedideliais). Įverčiam prieskonių ir išmaišom.
Tada visą tą gėrį verčiam į keptuvę ir ant silpnos ugnies makaluojam.
Makaluojam ilgai ir nuobodžiai. Kadangi makaluojam be jokio aliejaus, tai makaluot reik daug, kad nesviltų.
Tikslo apkepti gabaliukus nėra- tikslas juos iškepti ir kad to proceso metu pasišalintų maximalus kiekis vandens.
Iš pat pradžių viskas bandys prisvilti, paskui išsiskirs šiek tiek sulčių ir bus paprasčiau.
Makaluojam, kol tos atsiradusios sultys beveik pranyksta ir jau matom, kad tuoj tuoj pradės svilti...
Tada visą tą gėrį sudedam į džiovintuvą (skirtą vaisiam daržovėm, grybams) ir paliekam džiūti.
Rekomenduojama temperatūra yra apie 70 laipsnių C. bet džiovintuvas, kurį man paskolino, daugiau nei 56 laipsnių nepasiekė (matavau su elektroniniu multitesteriu). Visą tą reikalą palikau džiūti ilgai (jaučiu kokia 18 val.) Manau užtektų ir žymiai mažiau, bet gi nesikelsi naktį išjungt.
Santrauka tokia:
Startavau lygiai su 1000g. vištos krūtinėlės (čia jau išdarinėta ir supjaustyta kubikais).
Finišavau su lygiai 270g. neaiškios spalvos akmenukų turinčių keptos vištos kvapą...
Kaip gerai visa tai laikysis ir neges- nežinau.
Kaip gerai ir greitai visa tai vėl išmirks ir taps valgoma- nežinau.
Tokie vat žaidimai.