bushcraft.lt

Menas išgyventi gamtoje
Dabar yra 2024 Kov 28 11:57

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 9 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Džiovintas troškinys
StandartinėParašytas: 2013 Sau 16 21:19 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012 Vas 04 10:10
Pranešimai: 1326
Miestas: Vilnius
~ 3 litram troškinio reikės:
- ~1kg jautienos faršo
- 5-6 bulvių
- 2-4 morkų
- 1-2 svogūnų
- 1 paprikos
- pievagrybių
- šaukštas druskos
- pakelis džiovintos saldžiosios paprikos (mėgstant aštriau galima įdėt pagal skonį aštriosios)
- nepilnas puodelis raudonojo vyno (nebūtina, bet jei vyno negaila... :) )
- pora jautienos sultinio kubelių.
- keletas šaukštų miltų.

Apskrudinam jautienos faršą ir svogūnus ir metam į troškintuvą.
Kadangi ruošiamės patiekalą džiovint turi būti kuo mažiau riebalų, jei faršas pakankamai riebus, tai pakepinus galime užpilti verdančiu vandeniu - faršas nusės, o riebalai iškils - vandenį su riebalais nupilame.
Užpilam vynu, supilam druską, džiovintą papriką (pagal skonį kitų prieskonių) ir troškinam ~20min ant mažos ugnies.
Per tą laiką supjaustom bulves, morkas, papriką, pievagrybius.
Stengiamės pjaustyti kuo smulkiau, nes stambūs gabalai ilgai džiūs (bei brinks).
Viską metam į troškintuvą - įmetam porą kubelių jautienos sultinio ir užpilam vandens šiek tiek mažiau nei siekia daržovės.
Su vadeniu reikia atsargiai - jo padaugės iš daržovių, bei daržovės kažkiek "susigulės", jei jo bus per daug teks vėliau ilgiau džiovinti.
Viską troškinam tol kol suminkštėja morkos bei bulvės. Tada nuolat maišydami po truputį pilam miltus, kol troškinys įgauną tirštą (norimą) konsistenciją.

Dedam viską į džiovintuvą ir džiovinam 10-12 val. 70°C temperatūroje (arba paprasčiau - kol išdžius, kuo skystesnis troškinys buvo tuo ilgiau džius). Ant padėklų aš dedu iš sviestinio popieriaus iškirptas formas su paliktais pakankamai dideliais tarpais kraštuose. Vėliau kai viskas pakankamai apdžiūna aš perdedu ant padėkliukų skirtu žolėm džiovint (smulkios grotelės - buvo džiovyklės komplektacijoje)(čia galima ir daugiau variantų prigalvot - pvz malės gabalas ir t.t.). Kad tolygiau džiūtu - kaitaliojam padėklų padėtį.
Išdžiuvusio troškinio tūris sumažėja dvigubai (norint dar labiau jį sumažinti galimą džiovintą produktą sumalt, bet tada jau košė, o ne trošinys gausis :) ), svoris turbūt dar daugiau (deja neturiu svarstyklių).
Patarčiau prieš džiovinant pamatuot gatavo troškinio tūrį ir po džiovinimo padaryt tą patį - taip žinosit kokiu santykiu su vandeniu skiesti norint gauti pirminį produktą. Mano atveju - kiek mažiau nei pusė puodelio džiovinto = pilnas puodelis troškinio.

Vartojimas - man pakankamai gerai gavosi ir tiesiog užpylus verdančiu vandeniu ir palaukus ~5-10min. Norint, kad daržovės labiau išbrinktų galima mest į šaltą vandenį ir jį užvirint kartu su troškiniu.

Laikymas - galima laikyti tiesiog vėsesnėje, gerai ventiliuojamoje vietoje. Jei norime troškinį laikyti ilgesnį(praktiškai neribotą) laiką, tai galima supilti į polietileninį maišelį ir mest į šaldiklį - išėmus nepradaryt maišelio kol neatšils, kad nepritrauktų drėgmės.


Prikabinti failai:
_DSC3087.JPG
_DSC3087.JPG [ 123.72 KiB | Peržiūrėta 9042 kartus(ų) ]
_DSC3093.JPG
_DSC3093.JPG [ 115.77 KiB | Peržiūrėta 9042 kartus(ų) ]
Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovintas troškinys
StandartinėParašytas: 2013 Sau 16 21:41 
Atsijungęs
Išgyvenimo gamtoje ekspertas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Gru 23 14:35
Pranešimai: 947
Teko paragauti šio nuostabaus dalyko. Tikrai skanu, tikrai patogu. Žodžiu, atsiliepimai tik teigiami.

_________________
Jei nežinau pačio atsakymo, tai žinau kur jį rasti.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovintas troškinys
StandartinėParašytas: 2013 Sau 17 00:15 
Atsijungęs
Vyr. moderatorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Bir 06 16:51
Pranešimai: 274
Miestas: Vilnius
Liuks! Jau seniai ruošiausi kažką panašaus išbandyti, dabar reiks imti ir padaryti:)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovintas troškinys
StandartinėParašytas: 2013 Sau 17 09:52 
Atsijungęs
Buškrafto ekspertas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Bir 15 11:48
Pranešimai: 280
Miestas: Vilnius
Sveikintinas aprasymas!

Tai is 3litru pradinio troskinio, kiek turio,svorio gausis "ruosinio"? Ir kiek is to "ruosinio" gaunasi porciju, turio ar svorio ?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovintas troškinys
StandartinėParašytas: 2013 Sau 17 09:56 
Atsijungęs
Vyr. diskusijų administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Geg 25 13:35
Pranešimai: 1567
Miestas: Vilnius
Turistasas kodė nedalyvavai konkurse su straipsniu :D ?

_________________
Bushcraft - menas išgyventi gamtoje


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovintas troškinys
StandartinėParašytas: 2013 Sau 17 16:26 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012 Vas 04 10:10
Pranešimai: 1326
Miestas: Vilnius
Justai - nebuvo laiko/noro tuo metu :D šiaip jei noras bus galit naudot ne konkursine tvarka medžiagą.

Vidmantai - kaip minėjau tūris mažėja maždaug per pusę, t.y. iš pilnų 10 kuksų (~3L, pav. apačioje) gaunasi ~4-4,5 kuksos ruošinio. Atbuline tvarka galime ir 15-20 kuksų troškinio/ar pusiau sriubos pagamint (priklausomai nuo norimos konsistencijos). Dėl svorio tai man irgi įdomu, bet neturiu svarstykliu (gal reiks DX paeiškot - tada parašyčiau), bet turint omeny, kad dažnai ~90% svorio sudaro vanduo...

Šitaip gamint galima bet kokius patiekalus, svarbu, kad riebalų nebūtų...
Toks dalykas kaip mėsos konservai ilgesniuose žygiuose palyginus su džiovinimu šiuo metu manau, kad yra šlamštas - galima pasiskrudint faršo su svogūnais ir kitais prieskoniais ir sudžiovint, o norint riebalų - neštis lašinių arba atskirą buteliuką taukų ar aliejaus.


Prikabinti failai:
swedish_kuksa.jpg
swedish_kuksa.jpg [ 12.05 KiB | Peržiūrėta 8998 kartus(ų) ]
Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovintas troškinys
StandartinėParašytas: 2013 Rgs 06 20:13 
Atsijungęs
Buškrafto ekspertas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Rgs 19 18:37
Pranešimai: 224
Miestas: Rokiškis
Turistasas rašė:
~ 3 litram troškinio reikės:
- ~1kg jautienos faršo
- 5-6 bulvių
- 2-4 morkų
- 1-2 svogūnų
- 1 paprikos
- pievagrybių
- šaukštas druskos
- pakelis džiovintos saldžiosios paprikos (mėgstant aštriau galima įdėt pagal skonį aštriosios)
- nepilnas puodelis raudonojo vyno (nebūtina, bet jei vyno negaila... :) )
- pora jautienos sultinio kubelių.
- keletas šaukštų miltų.

Apskrudinam jautienos faršą ir svogūnus ir metam į troškintuvą.
Kadangi ruošiamės patiekalą džiovint turi būti kuo mažiau riebalų, jei faršas pakankamai riebus, tai pakepinus galime užpilti verdančiu vandeniu - faršas nusės, o riebalai iškils - vandenį su riebalais nupilame.
Užpilam vynu, supilam druską, džiovintą papriką (pagal skonį kitų prieskonių) ir troškinam ~20min ant mažos ugnies.
Per tą laiką supjaustom bulves, morkas, papriką, pievagrybius.
Stengiamės pjaustyti kuo smulkiau, nes stambūs gabalai ilgai džiūs (bei brinks).
Viską metam į troškintuvą - įmetam porą kubelių jautienos sultinio ir užpilam vandens šiek tiek mažiau nei siekia daržovės.
Su vadeniu reikia atsargiai - jo padaugės iš daržovių, bei daržovės kažkiek "susigulės", jei jo bus per daug teks vėliau ilgiau džiovinti.
Viską troškinam tol kol suminkštėja morkos bei bulvės. Tada nuolat maišydami po truputį pilam miltus, kol troškinys įgauną tirštą (norimą) konsistenciją.

Dedam viską į džiovintuvą ir džiovinam 10-12 val. 70°C temperatūroje (arba paprasčiau - kol išdžius, kuo skystesnis troškinys buvo tuo ilgiau džius). Ant padėklų aš dedu iš sviestinio popieriaus iškirptas formas su paliktais pakankamai dideliais tarpais kraštuose. Vėliau kai viskas pakankamai apdžiūna aš perdedu ant padėkliukų skirtu žolėm džiovint (smulkios grotelės - buvo džiovyklės komplektacijoje)(čia galima ir daugiau variantų prigalvot - pvz malės gabalas ir t.t.). Kad tolygiau džiūtu - kaitaliojam padėklų padėtį.
Išdžiuvusio troškinio tūris sumažėja dvigubai (norint dar labiau jį sumažinti galimą džiovintą produktą sumalt, bet tada jau košė, o ne trošinys gausis :) ), svoris turbūt dar daugiau (deja neturiu svarstyklių).
Patarčiau prieš džiovinant pamatuot gatavo troškinio tūrį ir po džiovinimo padaryt tą patį - taip žinosit kokiu santykiu su vandeniu skiesti norint gauti pirminį produktą. Mano atveju - kiek mažiau nei pusė puodelio džiovinto = pilnas puodelis troškinio.

Vartojimas - man pakankamai gerai gavosi ir tiesiog užpylus verdančiu vandeniu ir palaukus ~5-10min. Norint, kad daržovės labiau išbrinktų galima mest į šaltą vandenį ir jį užvirint kartu su troškiniu.

Laikymas - galima laikyti tiesiog vėsesnėje, gerai ventiliuojamoje vietoje. Jei norime troškinį laikyti ilgesnį(praktiškai neribotą) laiką, tai galima supilti į polietileninį maišelį ir mest į šaldiklį - išėmus nepradaryt maišelio kol neatšils, kad nepritrauktų drėgmės.

Aš ir tokiu džiovinimu domėjausi,visai smagiai čia gaunasi. Tik va džiovyklei dar laikas neatejo įsigyti,reiks gal kalėdų palaukti. :cry: O čia plačiau apie tokius produktus : http://survivalpandas.blogspot.com/2013/03/fbc_24.html

_________________
Išlikimas-tai menas nežūti. (J.Wiseman)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovintas troškinys
StandartinėParašytas: 2015 Vas 03 15:33 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012 Vas 04 10:10
Pranešimai: 1326
Miestas: Vilnius
Užpraitą savaitgalį su Kyku sudorojom 2 metų senumo troškinio likučius :D Pašalinio poveikio nebuvo :) Taigi "galiojimo terminas" ilgas...
Troškinys didžiąją laiko dalį pragulėjo spintelėje, buvo pasivažinėjęs mėn. laiko Danijoje bei po visokius savaitgalinius žygelius.

Danijoje nesuvartojome iki galo vien dėl to, kad vis pataupydavome "blogesnėms dienoms" - kai oro sąlygos, nakvynės vieta ar "šviežesnio" maisto trūkumas neleis "gaminti normaliai"...


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Džiovintas troškinys
StandartinėParašytas: 2015 Vas 03 15:40 
Atsijungęs
Bušmenas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Rgs 07 12:49
Pranešimai: 1895
Miestas: Kaunas
Buvo skanus ;)


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 9 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007