~ 3 litram troškinio reikės: - ~1kg jautienos faršo
- 5-6 bulvių
- 2-4 morkų
- 1-2 svogūnų
- 1 paprikos
- pievagrybių
- šaukštas druskos
- pakelis džiovintos saldžiosios paprikos (mėgstant aštriau galima įdėt pagal skonį aštriosios)
- nepilnas puodelis raudonojo vyno (nebūtina, bet jei vyno negaila...
)
- pora jautienos sultinio kubelių.
- keletas šaukštų miltų.
Apskrudinam jautienos faršą ir svogūnus ir metam į troškintuvą.
Kadangi ruošiamės patiekalą džiovint turi būti kuo mažiau riebalų, jei faršas pakankamai riebus, tai pakepinus galime užpilti verdančiu vandeniu - faršas nusės, o riebalai iškils - vandenį su riebalais nupilame.Užpilam vynu, supilam druską, džiovintą papriką (pagal skonį kitų prieskonių) ir troškinam ~20min ant mažos ugnies.
Per tą laiką supjaustom bulves, morkas, papriką, pievagrybius.
Stengiamės pjaustyti kuo smulkiau, nes stambūs gabalai ilgai džiūs (bei brinks).Viską metam į troškintuvą - įmetam porą kubelių jautienos sultinio ir užpilam vandens šiek tiek mažiau nei siekia daržovės.
Su vadeniu reikia atsargiai - jo padaugės iš daržovių, bei daržovės kažkiek "susigulės", jei jo bus per daug teks vėliau ilgiau džiovinti.Viską troškinam tol kol suminkštėja morkos bei bulvės. Tada nuolat maišydami po truputį pilam miltus, kol troškinys įgauną tirštą (norimą) konsistenciją.
Dedam viską į džiovintuvą ir džiovinam 10-12 val. 70°C temperatūroje (arba paprasčiau - kol išdžius, kuo skystesnis troškinys buvo tuo ilgiau džius). Ant padėklų aš dedu iš sviestinio popieriaus iškirptas formas su paliktais pakankamai dideliais tarpais kraštuose. Vėliau kai viskas pakankamai apdžiūna aš perdedu ant padėkliukų skirtu žolėm džiovint (smulkios grotelės - buvo džiovyklės komplektacijoje)(čia galima ir daugiau variantų prigalvot - pvz malės gabalas ir t.t.). Kad tolygiau džiūtu - kaitaliojam padėklų padėtį.
Išdžiuvusio troškinio tūris sumažėja dvigubai (norint dar labiau jį sumažinti galimą džiovintą produktą sumalt, bet tada jau košė, o ne trošinys gausis
), svoris turbūt dar daugiau (deja neturiu svarstyklių).
Patarčiau prieš džiovinant pamatuot gatavo troškinio tūrį ir po džiovinimo padaryt tą patį - taip žinosit kokiu santykiu su vandeniu skiesti norint gauti pirminį produktą. Mano atveju - kiek mažiau nei pusė puodelio džiovinto = pilnas puodelis troškinio.
Vartojimas - man pakankamai gerai gavosi ir tiesiog užpylus verdančiu vandeniu ir palaukus ~5-10min. Norint, kad daržovės labiau išbrinktų galima mest į šaltą vandenį ir jį užvirint kartu su troškiniu.
Laikymas - galima laikyti tiesiog vėsesnėje, gerai ventiliuojamoje vietoje. Jei norime troškinį laikyti ilgesnį(praktiškai neribotą) laiką, tai galima supilti į polietileninį maišelį ir mest į šaldiklį - išėmus nepradaryt maišelio kol neatšils, kad nepritrauktų drėgmės.