Džiovintos daržovės

Greitai paruošiamos sriubos ar makaronai yra dažnas maistas stovyklaujant. Tačiau pirkdami tokias sriubas ar makaronus su prieskoniais dažnai nusiperkate ir visą Mendelejevo lentelę cheminių junginių ir pačius puikiausius konservantus su glutamatais. O paruoštų sriubų ar makaronų skonis kartais primena, matyt, kosmonautų maistą (nors matyt kosmonautai maitinami geriau). Vasaros metu, ar stovyklaujant netoli automobilio nesunku įsimesti šviežių daržovių ir patiems išsivirti natūralią sriubą ar makaronus, tačiau žiemą esant minusinei temperatūrai daržovės gali sušalti į „ragą“, o ir šiaip gali būti nepatogu nešiotis kuprinėje ant pečių kilogramą kitą daržovių, jas plauti, pjaustyti, ruošti. Todėl nors ir kokio metalinio skonio greitai paruošiami makaronai būtų, tenka rinktis juos…
Tačiau kaip dažnai kartoja „Top Shop“ – išeitis yra! Ilgais rudens – žiemos vakarais patys galite pasiruošti džiovintų daržovių mišinių, kuriuos teliks įberti į makaronus, sultinius, kiek pavirti ir žinosite ką ir kokio skonio valgot.
1. Pasiruošiat daržoves, kurių pageidaujate. Džiovinimui tokiu būdų netinka tik labai vandeningi pomidorai, agrukai, gal dar kokie skysti augalai, o visas kitas daržoves galite ruošti džiovinimui pagal savo skonį. (Dėl bulvių turėtumėt žinoti, kad džiūdamos jos smarkiai papilkėja, bet tai trukdo tik estetiškai)

2. Tada bulviniu skustuku sluoksnis po sluoksnio susmulkinat juostelėmis morkas, bulves.

Peiliu susipjaustot svogūnus, pievagrybius, česnakus ar kita

3. Galiausiai ant orkaitės skardos patiesiam kepimo popierių ir suberiam visas daržoves prieš tai padruskinę, užbėrę kitų maltų prieskonių.

4. Nebūtina stengtis visko atlikti per vieną dieną, todėl pirmiausiai įkaitinkit orkaitę iki max. 100 laipsnių ar net mažiau kokiom 15 min ir taip kartokite kasdieną po porą kartų – ryte, vakare. Įkaitinot orkaitę su daržovėm, išjunkit ir palikit džiūti. Jei džiovinti daržoves pradėsit savaitgalį bekepdami pyragus ar troškinius, tai galite palaikyti daržovių skardą kol orkaitė įkaista, o iškepus pyragą ir išjungus orkaitę įdėkit daržoves atgal dar į karštą orkaitę.

5. Taip pakaitindami daržoves ir palikdami karštoje orkaitėje (kuri savaime suprojektuota, kad kuo ilgiau laikytų karštį), po 4-5 dienų turėsit išdžiovintą daržovių mišinį, kuris užims nedaug vietos, bus natūralus pagardas sriuboms, košems, makaronams

Jei gyvenate malkomis, anglimi kūrename name su pečiumi, tai jokių orkaičių Jums net neprireiks, tiesiog laikykite supjaustytas daržoves šiltai netoli krosnelės. Galite nusipirkti ir buitinių daržovių – vaisių džiovintuvų, bet vien dėl stovyklavimo to daryti matyt neverta. O pjaustyti daržoves galite ir tarka, ir vien tik peiliu, svarbu tik ne per stambiai. Taigi kol dar gausu šviežių daržovių ir jos santykinai pigios, galite pasiruošti džiovintų daržovių visam sezonui.

Facebook Twitter

Kategorijos: Maistas, Pasidaryk pats | Žymos: , , , , , .

7 komentarai

  1. Andrius:

    Tikrai skanu :) šito kažkada išmokė mama, pasibaisėjusi, kad valgau tuos „bomžpaketus“ 😀 labai gerai, nes gali pasigardinti tiek kiek nori, ir tikrai žinai, kad natūralus(na kiek jau įmanoma, jei pats neauginai, tai ką čia žinai kas toje parduotuvėje parsidavinėja) produktas :)

  2. Erikas:

    ideja verta demesio. ankciau vasaromis tik baravykus dziovindavau. gal ateityje reiketu sukalti straipsi apie mesos dziovinima?

  3. Arnas:

    Erikai, padesiu Piercui ir parasysiu kaip dziovinti mesa :)
    As visada vytinu jautiena. Nusiperku jautienos kumpio kavalka. Supjaustau ji mazdaug 4-5 cm plocio gabalais. Tada imu vandens dubeni, jame istirpinu druskos (1 valgomasis saukstas 1 kilogramui mesos) ir pamerkiu ta mesa dviems paroms (laikyti saldytuve). Taip ji prisigeria druskos tirpalo. Po dvieju paru, isimu is saldytuvo, druskos tirpala nupilu, o mesa ivynioju i ranksluosti, kad sugertu kuo daugiau to vandens. Per ta laika, kol mesa sildosi ranksluostyje, pasiruosiu grustuveje dideli kieki prieskoniu misinio. As naudoju dziovintus ciobrelius, dziovinta aitriaja paprika, metu, siek tiek baziliko ir daznai dar imetu Saldvos medziotoju prieskoniu misinio. Visa sita geri sutrinu grustuve (kad geriau trintusi, galima ideti stambios juros druskos, bet ne per daug, nes mesa jau bus pasudyta vandenyje). Turini skleidziu ant stalo, apvolioju mesa, su adata ir siulu (virvute) praduriu ta gabaliuka, uzrisu mazgeli ir kabinu gerai vedinamoje vietoje, pvz virs orlaides. Oro cirkuliacija yra svarbi taip pat kaip ir temperatura. Ji neturi buti auksta (kambario temp yra per auksta, taip viena karta mesa supudziau, nes jau buvo per siltas oras lauke). Kabinat ant karnizo prie praviros orlaides ir bandot islaukti mazdaug dvi savaites. Laikas labai priklauso nuo gabaliuko dydzio. Toks 4-5 cm storio gabalas visiskai (i medi beveik) sudziuna per 3 savaites, po dvieju savaiciu jis bus toks „medium done“ per viduri.

    • piercas:

      Ačiu Arnai uz mintis, kad neatrodyti, kad plagijuoju, kartu su dažovėm prieš savaitę padžioviau ir mėsą, bet kiaulieną ir kiek kitokiu būdu nei tavo aprašytas, po kokios savaitės įdėsiu rezultatus reportažo budu :)

  4. Arnas:

    Piercai, lauksim reportazo ir bandysim pagal tavo recepta daryt :)

  5. Nierka:

    Šiaip tikrai geras dalykas tokie priedai prie ko nors, pats džiovinu raudonus aštriuosius pipirus, salierų stiebus, morkas, česnakus ir svogūnus. Išdžiūvusius su “ kafemalka “ iki milteliu sumalu ir sumaisau su druska, vietos užima minimaliai ir labai skanūs pagardai gaunasi.

  6. jurgita:

    Kad bulvės nepatamsėtų, džiovinkite jas apvirtas, arba virtas 😉

Komentuoti: Nierka Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*