Gilių kava

Gilė – tai ąžuolo vaisius, jos turi pakankamai daug maistinių medžiagų. Gilėse vidutiniškai yra 40-60 % krakmolo, 7 % cukraus, 5 % riebalų, 5-6 % baltymų, 7 % rauginių medžiagų. Gilės galima paskrudinti ir gauti puikią skanią kavą. Šiame reportaže apie tai plačiau:

Facebook Twitter

Kategorijos: Maistas | Žymos: , , , .

15 komentarų

  1. Rokas:

    Man atrodo kad negalima valgyt iskart,o reik apvirt kokius 4 kartus.Mates as kelis video kur nuverda del kazkokiu kenksmingu medziagu,

    • Gal būt maišai su kaštonais… Nes giles galima šviežias vartoti. Be to nuo seno sudžiovintas giles maldavo į miltus ir vėliau naudodavo įvairiems miltiniams patiekalams kepti.

  2. Gustavas:

    Geriausiai atrodo raudona pirstine :)

  3. Rokas:

    Tikrai nemaisau su kastonais 😀 As ir pats netikiu kad ten kazkas gali but kenksmingo.

    • Na ėsmė tame, kad kai kuriems žmonėms gilės gali būti nuodingos, na ne visai nuodingos, bet greičiau nevirškinamos (greit išeina atgal :) ). Žmonėms su sutrikusiu metabolizmu. Priklausomai nuo rūšies ir kitų gamtos sąlygų įtakos, gilėse būna daugiau ar mažiau taninų. Kaip ir normaliame gerame vyne yra taninų. Jei taninų daug gilė būna ypač karti, kitu atveju kai taninų mažai – visai padoraus skonio. Bloguoju atveju jei bijote jas valgyti – darykite kaip senovės graikai – pamirkykite vandenyje kokia parą ir kartumas kartu su taninais dings…. O šiaip sukt galvos manau dėl to nereiktų svarbiausia kaip ir visur vartoti su saiku :)

  4. Rokas:

    http://www.youtube.com/watch?v=nRcrMDJW118&feature=related va vienas is video kuriuos esu mates,arba gal as blogai supratau del ko nuvirt reik :)

  5. Rokas:

    Pries kelias dienas viriau gal kokius 7 kartus,kartumas vistiek lieka,kaip jus zalias dar galit valgyt? 😀

    • Matyt tai priklauso nuo medžio, pas mus buvo nekarčios.. be to kitą kart pabandyk taip – išdžiovink ant radiatoriaus ar orkaitėje, kad lengviau išsilukštentu, arba išlukštenk žalias. Pamerk parai vandenyje. Jei vistiek karčios pakeisk vandenį ir dar palaikyk.

  6. Edvinas:

    As tai bukvaliai sakyciau, kad kartumas dingsta kai gile paguli ant zemes ir pasala, tada krakmolas esantis gileje virsta gliukoze, toks pat procesas kaip pasalusioje bulveje:]

  7. :):

    malonu matyt, jog jau is normalios taros pilate vandeni i patiekala. Nes kitose video, kai is gertuves visa vandeni supildavot i bliudeli, atrodydavo, jog gamtoje marios vandens yra :) O gertuve juk viena.

  8. Patys su kolega, nesenai gaminomės gilių kavą, bet tik žinoma namų sąlygomis. Be galo skani ir išskirtinė.
    O gamyba mūsų buvo tokia: pirma giles išlukštenom, ir užpylėme riebiu pienu, bei palikome tokia šaldytyve 2 paroms, tam kad ištrauktu šiek tiek taninų.
    Po dviejų parų tą pieną nupylėme ir užpylėme naujo pieno ir grietinėlės mišiniu, kad apsemtu. Tuomet virėm ant ugnies maždaug valandą laiko. Pienas beveik visas suvirė.
    Po viso šito lengvai praplovėme ir apdžiovinome, o kitos dienos pavakaryje užbaigėme džiovinimą orkaitėje ir apskrudinome joje.
    Tuomet belieka tik susimalti ir džiaugtis pasakiško skonio kava. Beje ytin skaunu su pienu balinta.
    P.S. Neužtenka šios kavos tik užpilti karštu vandeniu, kad gerai pritrauktu reikia pavirti.

  9. Shniuras:

    Saikas labai reikalingas, nenuvirus keletą kartų lieka daug taninų. Kepenims didelė apkrova kol viską išvalo. Vienas žmogelis kepenis pasigadino taip gerdamas. Žinoma, jis gerdavo pakankamai dažnai, bet…
    Praėjusį rudenį prisirinkom visą bulvinį maišą giliukų :) Aišku neišgėrėm tada, dalis supelijo neišdoroti :)

  10. cobbvd:

    Iškaitintas giles reikia pusvalandį ant mažos liepsnos nuvirti gryname arba praskiestame piene. Ištraukia kartumą. Tada vėl išdžiovinti ir sumalti.

  11. Laura:

    Išdžiovintas, nuvalytas ir sumaltas „kartaus“ ąžuolo giles sumaišydavau su šiek tiek paprastos kavos ir užplikydama gerdavau, labai skanu, bet …. Pirmus kartus manydama, kad pasigavau kokį virusą po kokios 40 min. pradėdavo pykinti, pirmą kartą atsivėmiau 5 val. ir dar dvi dienas gaivaliojausi. Paskui gal po 1 savaitės vėl gėriau, nieko apie jas neįtardama, – vėl pykino, bet jau nevėmiau tik palaisvino, vėl nurašiau jautriam po ligos skrandžiui ir suvalgytui česnakui. Bet po mėnesio atostogų svetur ir puikaus virškinimo, kad ir česnakui, čili ir kt., gryžus vėl pasidariau gardžiosios kavos, ir vėl tas nelemtingas 2-3 val. pykinimas, padariau išvadą, kad reik atsargiau ir kaip prieš tai minėję, – pamirkyti, apvirti, nupilti kelis kartus… tikrai nelinkėčiau to, kaip atsikankinau..

Komentuoti: Laura Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*