Laužas aukštyn kojom

Paprastai kurdami laužą pradedate nuo mažo prakurų gumulėlio, jam įsidegus dedade nedideles šakeles – skujeles, paskui joms sudegus vis didesnes ir didesnes, kol atsiradus žarijoms galit dėti nors ir kalades. Dažniausiai laužo įkūrimas užtrunka bent jau pusvalandį ir reikalauja pastoviai prižiūrėti liepsną, dėti vis didesnes šakas įsidegus mažesniosioms, toli nenuklystant nuo laužavietės. Tačiau jei aplinkybės reikalauja sugaišti mažiau laiko prie laužo įkūrimo, Jums reikia spėti iki tamsos įsikurti stoykloje, pageidaujate daugiau laiko praleisti su kitais užsiėmimais, o mažiau su laužu, tai galite viską daryti atvirkščiai – pirmiausia sukraukite dideles malkas, ant jų įstrižai mažesnes ir taip toliau, kol laužo viršuje sukrausit prakuras. Apie tai šiame reportaže:

Facebook Twitter

Kategorijos: Bushcraft, Ugnis | Žymos: , , , , , .

7 komentarai

  1. Ugnius:

    Nebūtina krauti visko „aukštyn kojom“ gi tuo pačiu principu galima sukrauti paprastą laužą(viduryje prakuras, ant jo mažos šakelės, tada didejimo tvarka iki malkų. Reikia tik pasilikti tarpą įkišti degtukui iki prakurų) – prireiks tik vieno degtuko.

    • piercas:

      Tavo aprašytu atveju yra rizika, kad išdegs prakuros ir mažos šakelės jei liepsna nepagaus didesnių malkų, bus nesusiformavęs storas žarijų sluosknis ir laužas gali imti gesti. Arba jei ant nedidelio žarijų sluoksnio nuo prakurų ir šakelių sukris stambios malkos, teks kartoti procedūra. Dedant tokiu principu „aukštyn kojom“ žarijos savime kris į apačią ir savaime kurens laužą.

  2. Kykas:

    Tiesa pasakius, aš irgi nelabai suprantu, tokio laužo praktinės reikšmės- ypač, jeigu lyja, bet tiek to…

    Turiu jums vyrai vieną praktinį patarimą- prašymą- klausimą.
    Ar labai sudėtingas dalykas video apačioje įdėti titrus?
    Aš kartais darbe pasižiūrau ką jūs nuveikėte (aišku be garso).
    Vat tokiais atvejais ir pasigendu šio patogumo…

  3. RokasJ:

    Idėja reportažo gera, bet neatskleidėt šio laužo esmės. Ugniaus geras pastebėjimas. Laužas „aukštyn kojom“ arba man labiau patinkantis pavadinimas „save maitinantis/palaikantis“ laužas (self-feeding/sustaining fire) yra ypatingas tuo, kad jis yra efektyvesnis (kaitresnis) už standartinį ir ilgiau degantis bei save palaikantis.
    Efektyvumas pasireiškia tuo, kad priešingai negu standartinio laužo atveju, kai didelė dalis šilumos yra sugeriama žemės (iššvaistoma) kartu gerokai pasunkinant laužo įsidegimą, o kuriant „save maitinantį“ laužą visa energija atitenka kurui, be to, kadangi ugnis dega iš viršaus, apačioje cirkuliuojantis deguonis papildomai „maitina“ ugnį, todėl toks laužas daug lengviau įsidega ir yra kaitresnis.
    Taip pat tokio tipo laužas ilgiau dega (efektyviau panaudojamas kuras) ir galiausiai degdamas kaip žvakė iš viršaus į apačią jis save „maitina“. Tai leidžia jam be įsikišimo degti, kad ir visą naktį.
    Pastatyti tokį ar standartinį laužą, skirtumo laiko atžvilgiu neįžvelgiu, gi didžiąją laiko dalį užima kuro surinkimas ir paruošimas, kuris abiem laužams yra identiškas ir užtruks tiek pat laiko, o jau pastatyti laužą „ant kojų“ ar „aukštyn kojom“ skirtumo nėra.
    Rekomenduoju kurti tokio tipo laužus kaip parodyta reportaže, vietoj standartinių.

  4. piercas:

    Kaip ir bandžiau išdėstyti reportaže man šio laužo pagrindinis privalumas yra priežiūros laikas – jei atvyksti į stovyklavietę saulei leidžiantis ir nereikia klaidžioti po pusę miško ieškant malkų ir prakurų, sustatęs tokį laužą ir tik sulaukęs kol užsidegs viršutinis sluoksnis gali eiti statytis palapinės, bandyti tvarkytis įrangą, gal net mėginti žvejoti, o kai po valandos grįši – rasi kaitrių žarijų ir nereikės visą tą laiką tupinėti apie laužą ir dėti naujų malkų. Nes jei kuri laužą įprastai, visvien teks luktelti kol įsidegs prakuros, paskui kūrensi smulkesnes šakeles, lauksi kol jos sudegs ir galėsi pridėti stambesnių šakų, o galiausiai sudėsi stambiausias. Šiuo atveju – sustatei, uždegei ir užsiimi tuo kas reikalinga, laužas degs pats savaime. Kitas momentas – jei kuri laužą kontroliuojamoje aplinkoje – pvz. šašlykinėje, lauko krosnyje – sustatei laužą, užkurei viršutinį sluoksnį ir gali drąsiai eiti marinuoti mėsos, ruoštis virtuvėje, užsiimti kita veikla – kai ateisi po kurio laiko – turėsi kaitrių žarijų be ypatingos priežiūros.

  5. sack:

    tai kad apsurdas taip degint nebent jau visiskai viskas sudziuve yra, jei nors biski dregnos malkos tai tik tos vadinamos „prakuros“ sudega ir tiek.

Komentuoti: justas Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


*