„Benamio“ virimo sistema

Galime beveik už dyką pasigaminti paprastą, bet efektyvią vandens bei maisto virimo ar šildymo sistemą, rinkinį. Kuris susideda iš keturių pagrindinių maisto virimui reikalingų elementų tai – ugniakuras, katiliukas bei tara vandeniui, ir indas maistui. Nereikės mokėti didelių pinigų, kad įsigyti brangius stovyklavimo virtuvinius komplektus. Norime parodyti kaip pasidaryti tai patiems ir neišleisti daugiau negu 5 litų. Ir gal net kokybiškesnį bei patogesnį virimo komplektą.

Visų pirma, mums reikės: kavos skardinės, „Tauro“ alaus 1L skardinės, nerūdijančio plieno puodelio, 0,5 L taros vandeniui, dviejų ilgų ir storų varžtų. Kavos skardinės dažniausiai visos būna panašaus dydžio ir skiriasi nebent aukščiu, o skersmuo toks pats. Tauro alaus 1L skardinė pagaminta iš gerokai storesnio aliuminio negu paprastos gėrimų skardinės. Kadangi ji yra storesnė, ją drąsiai galime dėti ant ugnies, ir ji neišsilydys ir nesudegs. Tokių skardinių, manau, galima gauti ir taros surinkimo punktuose. Apie nerūdijančio plieno puodelį jau rašėme. Medvaržčiai reikalingi tam, kad, perkišus skersai per ugniakurą, padaryti stovą skardinei.

Taigi pradedame darbus, pirma reikia „apdoroti“ kavos skardinę. Tai bus mūsų ugniakuras. Viryklėlė dar vadinama „hobo stove“. Tam mums reikės grąžto, ir nemažo grąžto (mažiausiai 10 mm skersmens). Kavos skardinėje, maždaug 2 cm nuo apačios, reikia išgręžti eilę skylių tam, kad į mūsų skardinę patektų deguonis, kuris reikalingas, kad ugnis lengvai degtų. Skyles gręžiame aplinkui, kas maždaug 3-4 cm.

Vėliau reikia išgręžti dar dvi skyles aukščiau, bet jau su mažesniu grąžtu. Tos skylės bus reikalingos padaryti stovelį, prakišant medvaržčius ar strypelius. Galima išgręžti daugiau skylučių, t.y. aukščiau ir žemiau, kad vėliau galima būtų reguliuoti aukštį. Šiaip ar taip, aš skyles gręžiau maždaug 5 centimetrų atstumu nuo viršaus. Skyles reikia gręžti taip, kad vėliau, perkišus strypelį per skardinę, strypelis būtų apie trečdalį nuo skardinės šono.

Baigus gręžimo darbus reikia apšlifuoti likusias po skylių gręžimo aštrias atplaišas, kad vėliau neįsipjautumėte.

Sekantis žingsnis – tai alaus skardinės viršaus išpjovimas, t.y. skardinės pavertimas katiliuku. Pats paprasčiausias būdas – pasiimti skardinių atidarytuvą ir kelis kartus su juo „apvažiuoti“ aplink skardinę. O jei dar nepakankamai įpjovė skardinių atidarytuvas – tai „apvažiuokite“ dar kartą, ir tada aštriu daiktu atsargiai pabandykite spustelėti atidarytuvo įpjautoje vietoje. Vėliau apšlifuokite likusius aštrius kampus.

Pagrindiniai darbai kaip ir baigti, dabar beliko visą komplektą surinkti į vieną. Vietoj mano naudotos vandens talpos galime panaudoti paprastą 0,5 L mineralinio vandens buteliuką ar nuo kokių nors vaisvandenių kaip „Coca-cola“. Jis taip pat puikiai telpa į alaus skardinės vidų. Taip pat matote kaip įsikiša medvaržčiai, o ant jų pastatoma alaus skardinė – katiliukas.

Dar vienas patobulinimas yra toks, kad kavos skardinėje – ugniakure iš vienos pusės, maždaug tokiame pačiame lygyje kaip išgręžtos skylės medvaržčiams, išpjauta maždaug degtuko dėžutės dydžio skylė, tam, kad per ją būtų lengviau viryklėlę papildyti kuru. Viryklėlę galite naudoti ir tose vietose kur draudžiama kurti laužus. Ant jos puikiai išverda maistas ir dideliame katiliuke.

  • Facebook Twitter

    Kategorijos: Įrankiai, Pasidaryk pats, Rinkinys, Ugnis | Žymos: , , , , , , , , .

    18 komentarų

    1. Vytenis:

      Ir ka galima daugiau pasakyt, labai super!!!

    2. Pijus:

      O kuom kurenamas šitas daiktas ? :)

      • Marius:

        Iš esmės, viskuo kas dega. Tinka sausi pagaliukai, šakelės, kankorėžiai, galiausiai galima įpilti ir odekolono:)

    3. Stovyklautojas:

      Sveiki, o tinka svyturio 1litro skardine?

      • Marius:

        Krosnelės konstravimas yra atviras fantazijai ir bandymams – gali tikti pačių įvairiausių formų ir dydžių skardinės, tiesiog žiūrėkite, ką turite po ranka ir mėginkite priderinti.

    4. Remis:

      Pagal toki principa belekokios skardines tiks. As, vykdamas prie ezeru, imu 0,5 l bet kokia skardine ir kelias tabletes sauso spirito. Skardine dedu ant surastu akmenuku arba is sakeliu padarau remeli, o po ja deginu tabletes. Kavos, arbatos, sultinio puodeliui to pilnai uztenka.

    5. Kykas:

      Sveiki,
      turiu klausimėlį…
      Išėmus tauro skardinės viršų lieka aštrios skardos užkarpos, dildė tepadeda jas aplyginti… Bėda, kad tas skardos kraštas „atsikniojęs“ ir už jo garantuotai rinksis nešvarumai, kaip šitą reikalą išspręsti?

    6. Kykas:

      Tai kaip supratau- patys nieko nedarėt :)
      Tiek to ką nors sugalvosiu… :)

      • nedarėm, nes tik pirmam egzemplioriui atsiknojo, vėliau panaudojus laužiamuosius peiliukus vietoj atidarytuvo, po truputi raižant ratu labai gražiai nusiima viršus.

    7. Kykas:

      Oi užmiršau paklausti…
      Gal jūs žinote kokį nors DIY viryklės modelį, kuris normaliai veiktų su Nefrasu (ar kuo panašiu lengavai prieinamu)?
      Tikriausiai ir patys žinot, jog su spiritu Lietuvoje sunku…

    8. Kykas:

      Taip, antrą kartą ir aš tikriausiai geriau padaryčiau…
      Bet dabar iki parduotuvėje buvo akcija šiam alui ir viską išpirko :)
      Tai su bandymais palauksiu…
      Aš ir pats su rėžtuku po truputį pjoviau. Tačiau tikriausiai reikėjo rėžti visai ties užvacuotu krašteliu, o ne įdubimo apačioje, tokiu būdu būtų nelikę tos skardinės „lūpos“…

      Beja, jūs ką nors darote su skardinės vidumi? Ten lyg ir kažkokia plastiko plėvelė… Ar paliekat kaip buvo?

      Labai lauksiu viryklės pavadinimo :) Būtų super, jei viryklė, būtų derinama su tauro puodu ir tinkama užuovėja (o jei užuovėja dar ir kaip medžio krosnelė galėtų tarnauti išvis būtų gražu). Galit ir „cozy pot“ į komplektą įtraukti :)

      Aš tikiuosi, kad jau būsiu kelis variantus išbandęs- galėsim palygint 😉

      • Kykas, pats turbūt supranti, kad ypatingai vargti su kosmetika nereikia, nes ta skardinė tarnaus geriausiu atveju 10 išvykų, poto taps siūlės nebesandarios, ir galiausiai pradegs.

        Skardinės vidų reiktų nuvirti kelis kartus su vandeniu ir tiek.

        Galima kaip užuovėją panaudoti kavos skardinę. O į ją įdėti taip vadinamą, „penny stove“, kaip ją pasigaminti parašysime.

    9. Kykas:

      Kaip pasigamint „penny stove“ žinau, kuo užpildyt- nežinau…
      Radau pirkt tik Izopropilo alkoholio :(
      Lietuvoj būtų gerai ką kitko sugalvot, kad prieinamesnį kurą naudotų…

      Jei skarbonkė prakiurs, tai bus prakiurus …
      Senukuose visai simpatiškų indų biriems produktams mačiau :)

      • užpildyt E85 benzinu (3,60 lt/l), litro ilgam užteks, kažkada bandymą atlikom idealiom sąlygom 10-15 gr. benzino užverda 200 gr. vandens, pats pigiausias variantas :)

    10. Kykas:

      Idėja!
      Kad jį kur!
      Gi nebūčiau išmąstęs- ačiū 😀

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


    *